h

Grootspraak van Hol over werk

25 februari 2006

Grootspraak van Hol over werk

Kort voor de verkiezingen, hetgeen uiteraard geheel "toevallig" is, heeft het Heerlense College een plan gelanceerd om mensen uit de bijstand aan het werk te krijgen.

Wethouder Hol belooft opeens dat hij de komende twee jaar maar liefst 1300 werkervaringsprojecten zal realiseren, en ook nog eens 1900 aan vrijwilligerswerk zal helpen.

Wat een onbeschaamde grootspraak. De afgelopen twee jaar heeft het College wel 9 miljoen euro uitgegeven aan reintegratiebedrijven, maar dat leverde maar bij 12 % van de clienten van die reintegratiebedrijven(86 mensen) duurzame arbeidsplaatsen op,terwijl er 70 % was beloofd. Daarnaast werden maar 53 werkervaringsplaatsen gecreeerd. En 8 miljoen Euro rijkssubsidie om mensen aan het werk te helpen bleef ongebruikt. De 86 mensen die aan het werk werden geholpen door de reintegratiebedrijven is niet of nauwelijks meer dan het aantal dat ook zelf werk gevonden zou hebben.

De SP heeft in januari al een werkplan aan de gemeenteraad voorgelegd. Opvallend is wel dat het College daar een aantal aspecten uit overgenomen heeft, zoals het inkopen van extra arbiedsplaatsen bij Licom. Maar de belangrijkste verschillen zijn toch dat het SP-plan bescheidener is over de omvang (en dus realistischer). En vooral dat de SP vindt dat volwaardig werk volwaardig betaald moet worden. Het plan van Hol gaat er van uit dat mensen met behoud van uitkering moeten werken. Net zoals de nieuwe stadswachten die dat maar liefst 2 jaar moeten doen, en dan als stank voor dank op straat gesmeten zullen worden.

Het beleid van wethouder Hol, geen minimumloon maar werken met behoud van uitkering, werd tot nu toe in de gemeenteraad gesteund door alle partijen behalve de SP. Zelfs de PvdA en GroenLinks vinden dat volwaardig werk niet volwaardig betaald hoeft te worden als het door mensen uit de bijstand gebeurt.

Maar er zijn ook andere geluiden. Ook de vakbond, het FNV, eist dat zulke "participatiebanen" tenminste het minimumloon opleveren. Hol als ex-vakbondsman zou zich dat in zijn oren moeten knopen.

U bent hier