h

Riet de Wit: "De SP is een stabiele factor in Heerlen"

2 februari 2006

Riet de Wit: "De SP is een stabiele factor in Heerlen"

Uit de UITKIJK:
Heerlen- Het aftellen tot aan de Gemeenteraadsverkiezingen is begonnen. Een periode voor de politieke partijen om de zaken nog eens goed op een rijtje te zetten. Bij de Socialistische Partij (SP) is dat al lang gebeurd. "Wij hebben een duidelijke politieke visie," vindt lijsttrekker Riet de Wit (57), "en dat al meer dan 30 jaar." In haar Heerlense woning vertelt Riet over zichzelf, haar partij en de visie van de SP.

"Ik studeerde Sociaal Cultureel Werk aan de Sociale Academie in Sittard en liep stage in een buurthuis in de textielbuurt van Tilburg. We hielden ons bezig met het onderhoud van de wijk en woningen. Ik zag daar het verschil tussen rijk en arm en hoe de gemeente daarmee omging. Een hele goede leerschool en het begin van mijn politieke loopbaan." Riet sloot zich aan bij een politieke studentenvereniging.

"En hier in Limburg was ik betrokken bij de oprichting van de SP Limburg. Ik kwam helemaal niet uit een rood nest, " lacht ze, "mijn vader was mijnwerker op de Emma in Hoensbroek en lid van de Katholieke Volkspartij (KVP). Op een dag stond ik het SP-opinieblad 'de Tribune' te verkopen aan de poort vab de ON1. Dat nieuws kwam heel snel bij mijn vader terecht. Het huis was te klein."

Riet is al 34 jaar getrouwd met Jan de Wit, SP-lid in de Tweede Kamer. "En nog altijd met veel plezier," lacht ze, "we hebben 3 volwassen kinderen. Een zoon en twee dochters en het grappige is, dat ze alle drie biologie hebben gestudeerd en dat ze alle drie verkering hebben met een bioloog. Ze doen veel onderzoekswerk. Werk waarvan Jan en ik geen verstand hebben. Maar ze zijn ook geïnteresseerd in politiek en dat levert heel wat boeiende discussies op."

Ondanks haar vele werk voor de partij heeft Riet ook nog tijd voor haar hobby's. "Ik lees, wandel en kook graag. Maar ook mijn werk doe ik met veel plezier. Ondanks het een hele grote verantwoording is, want ik zit daar niet voor mezelf, maar voor de burgers die hun stem en vertrouwen aan de SP hebben gegeven. Het bezorgt me ook regelmatig slapeloze nachten. Als ik bijvoorbeeld hoor dat er 1,6 miljoen wordt bezuinigd op het armoedebeleid, lig ik daar wakker van. Heel frustrerend."

Riet woont graag in Heerlen. "Het is hier goed wonen. Niet zo hectisch als in de Randstad, waar onze kinderen wonen." Toch ziet ze in Heerlen genoeg zaken die volgens haar anders moeten. "De gemeente ontwikkelt het ene na het andere centrumplan en niets wordt afgemaakt. In plaats daarvan moet ons centrum voor de mensen van Heerlen prettig worden om er te zijn. Meer groen, kleur en sfeer. Plekken waar ouderen of ouders met kinderen kunnen verblijven." Daarnaast moet er volgens de SP meer aandacht aan solidariteit, veiligheid, scholing en werkgelegenheid worden besteed. "Investeer in mensen in plaats van asfalt" is onze visie waar we de komende gemeenteraadsverkiezingen mee in gaan. Minder geld in prestige-projecten steken en meer in de mensen. Heerlen hoeft geen wereldstad te worden. Laten we het goede uit de mens halen."

Als de SP in de nieuwe raadsperiode in het college komt, is Riet samen met Peter van Zutphen weer wethouderskandidaat namens hun partij. "Ik heb veel geleerd van de afgelopen periode," denkt Riet terug aan het aftreden als wethouder, "ik ben nu minder onbevangen en zal nu beter opletten. Ook op dingen die achter de rug om gebeuren. De SP is een stabiele factor in de raad en niet meer uit Heerlen weg te denken. En ik heb genoeg energie om door te gaan. Politiek is hartstocht en ik doe het graag."
Sandra Israel
De Uitkijk

U bent hier