h

Liberaal over toename voedselbanken

29 maart 2006

Liberaal over toename voedselbanken

Van sommige opiniestukken springen mijn nekharen overeind. Zo ook van het opiniestuk van Sander Bisscheroux. Deze liberaalheeft een geheel eigen visie op de toename van het aantal voedselbanken. We moeten naar de mening van Sander Bisscherouxvooral nietover het hoofd zien datde toename van het aantal voedselbanken voortvloeituit een betere organisatie-graad en het beter aansluitenop de doelstelling van de voedselbanken: het tegengaan van voedselverspilling. Gelukkig realiseert hij wel zelf dater monden nodig zijn om de voorraden (lees: voedselverspilling) aan kwijt te kunnen en dat 'de toename een teken aan de wand kan zijn' maar tegelijkertijd stelt hij dat 'de toename niet per definitie iets zegt over armoede'.

Kennen wehet bagatelliseren vanarmoede en/ofde belangrijkste oorzaken van de toename van het aantal voedselbankenniet ergens van? Waar diverse SPers eind vorig jaar zalm naar de voedselbank brachten, lijkt het nu een goed idee om de voedselbank te voorzien van Bisscheroux-wijn.

Zie hier voor keiharde feiten: Armoede-monitor 2005

door Sander Bisscheroux
De voedselbanken zijn veel in het nieuws. Sinds de verkiezingscampagne van maart 2006 is de toename van de voedselbanken geurig gefundenes Fressen voor linkse partijen. De toename zou een bewijs zijn van de toename van de armoede in Nederland. Interessant is echter, dat de voedselbanken volgens hun statuut helemaal niet tot doel hebben iets te doen aan armoede. Hun doelstelling is namelijk voedselverspilling tegengaan.

De toename van het aantal voedselbanken is daarom misschien vooral te danken aan een betere organisatiegraad. Mensen uit het bedrijfsleven leiden in hun vrije tijd de voedselbanken en maken daarvoor met toenemend succes gebruik van hun professionele netwerk. Zo bewegen ze grote en kleine bedrijven zoals Unilever en plaatselijke supermarkten ertoe hun voedselrestanten niet te vernietigen, maar via de voedselbanken naar monden toe te leiden. De toename van voedselbanken geeft aan dat die bevoorrading succesvol verloopt.

Vervolgens, en dat zou daar dus een afgeleide van kunnen zijn, zijn monden nodig om die voorraden aan kwijt te kunnen.Begrijp me niet verkeerd: armoede is vreselijk. Maar de toename van de voedselbanken zegt niet per definitie iets over de toename van armoede. Zijn opkomst kan zeker een teken aan de wand zijn, maar moet mijns inziens met enige nuance tijdens discussies in stelling worden gebracht. De voedselbank is namelijk geen politiek instrument. De directeur van de landelijke organisatie van voedselbanken zegt in de media het daarmee eens te zijn.

Uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van SZW blijkt bovendien dat veel klanten van de voedselbank schulden hebben, maar vreemd genoeg geen gebruik maken van de schuldhulpverlening. Dat is ernstig. De medewerkers van de voedselbanken halen terecht hun schouders op: het is niet hun taak hun klanten voor te lichten. Het is hun taak voedselverspilling tegen te gaan.

bron: www.vvd-heerlen.nl

U bent hier