h

Minister Donner erkent fouten bij arrestatie actievoerders Schinveldse bossen

3 maart 2006

Minister Donner erkent fouten bij arrestatie actievoerders Schinveldse bossen

SP Tweede Kamerlid Jan de Wit stelde vragen aan de Minister van Justitie over de gang van zaken bij de arrestatie van vreedzame actievoerders in de Schinveldse bossen. Een aantal actievoerders werd na hun arrestatie opgesloten in een ijzeren kooi in een grote bus. Die bus stondin een hangar van de NATO.

Het Ministerie erkent dat 'door communicatiefouten tussen de Dienst Vervoer en Ondersteuning en de dienstdoende hulpofficier van justitie' in twee gevallen de termijn van zes uren overschreden is. Het openbaar ministerie vond deze gang van zaken reden om geenstrafvervolging in te stellen tegen deze personen.

In zes gevallen bleef de arrestatie nog net binnen de zes uur, aldus het ministerie. Deze mensen werden echter niet, zoals het hoort, verhoord binnen die zes uur. De dienstdoende hulpofficieren van justitie besloten vervolgens ook deze mensen onmiddellijk in vrijheid te stellen zonder hen verder te verhoren omdat de termijn van zes uren verstreken was.

De omstandigheden waarin de arrestanten verkeerden - een ijzeren kooi in een arrestantenbus - vindt het ministerie niet zo'n punt. De actievoerders waren immers niet in verzekering gesteld en dan gelden blijkbaar de eisen, die daar normaal aan gesteld worden, niet. Aldus het Ministerie vanJustitie dat wel nog toevoegt: 'De onvolkomen in de uitvoering zijn aanleiding geweest voor het openbaar ministerie en politie om in interne evaluaties en bij de voorbereiding van toekomstige draaiboeken nog meer aandacht te geven aan deze aspecten.'

U bent hier