h

Prognose De Hond: (zeer) forse stijging SP

5 maart 2006

Prognose De Hond: (zeer) forse stijging SP

De nieuwste landelijke peilingen blijven een klinkende overwinning voor de SP voorspellen. De politieke barometer van NOVA gaf vrijdag aan dat de SP bij Kamerverkiezingen nu op 16 zetels zou uitkomen (was in 2003 9).

Als het gaat om zo'n peiling voor de kamerverkiezingen zet Maurice de Hond de SP zelfs op 19, maar nog interessanter is nu dat deze bekende opiniepeiler zojuist ook een prognose heeft gebracht voor de uitslag van de raadsverkiezingen van dinsdag.

Die prognose wordt dan ook vergeleken met de uitslag van de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2002, en dat is het natuurlijk waar het dinsdag om draait.

De conclusie van De Hond: (zeer) forse winst voor de SP en voor de PvdA. Hij voorspelt voor de SP 9 %, ten opzichte van 4 % bij de raadsverkiezingen in 2002. Daarbij hanteert hij een foutmarge van 2 %, wat betekent dat volgens De Hond het resultaat in de praktijk tussen 7 % en 11 % kan schommelen.

Terecht meldt hij er bij dat dit per gemeente erg kan verschillen, en dat het hier de landelijke trend betreft die in de ene gemeente heel anders kan uitvallen dan in de andere.

En bovendien weten we dat opiniepeilers er in het verleden ook wel eens behoorlijk naast gezeten hebben.

Dus laten we niet te vroeg juichen. Maar het is natuurlijk wel leuk om te lezen!

U bent hier