h

12 April: demonstratie in Den Haag!

5 april 2006

12 April: demonstratie in Den Haag!


Tot nu toe bij wordt een aanvraag voor een tewerkstellingsvergunning gekeken of werklozen in Nederland de vacature kunnen vervullen. Nederland moet voor 1 mei aan Europa laten weten of werknemers uit de zogenaamde MOE-landen per 1 mei zonder voorwaardenstellingen zoals we die nu nog kennenin Nederland aan de slag kunnen. Dit zijn de Oost en Midden-Europese landen die sinds 2004 deel uitmaken van de Europese Unie. Het kabinet heeft afgelopen vrijdag haar standpunt ingenomen. Het kabinet zegt; er zijn veel problemen met oneerlijke concurrentie en met de handhaving van de CAO, maar die problemen gaan we oplossen. Omdat dat tijd kost wil zij niet per 1 mei aanstaande openstelling van de arbeidsmarkt voor MOE'ers, maar op 1 januari 2007.
De SP en verschillende vakbonden vrezen dat Nederland het afvoerputje van Europa wordt. De ons omringende landen houden immers de bestaande regulering.Jan Marijnissen over het besluit van het kabinet: Een onverantwoord besluit. De landen om ons heen handhaven de regulering, Nederland wordt het putje van Europa. De maatregelen van het kabinet om problemen op te vangen zijn volstrekt ontoereikend. Ik vrees een grote en ongecontroleerde instroom.

FNV Bondgenoten deelt die vrees, woensdag 12 april wordt voorafgaande aan de Kamercommissie die het kabinetsbesluit behandelt gedemonstreerd in Den Haag. Jan Marijnissen is n van de sprekers aldaar.

Nog niet overtuigd van de noodzaak om op te staan en je stem te verheffen? Heb dan het lef om onder ogen te komen hoe onder andere Poolse mensenin ons beschaafde land onder MENS-ONTERENDE omstandighedenwerken! Zie hier de uitzending van Zembla: De Polen komen...
Lees onderstaande de tekst uit het 12 april pamflet (Gelijk werk Gelijk loon)van FNV Bondgenoten! Kom ook naar Den Haag!

Het kabinet wil de grenzen per 1 januari volgend jaar openstellen voor werknemers uit Oost-Europa. De Tweede Kamer moet hier nog over besluiten. Woensdagmiddag 12 april praat Staatssecretaris Van Hoof hierover met de Tweede Kamer. Voor FNV Bondgenoten reden om op deze dag met zoveel mogelijk mensen actie te voeren.
Gelijk werk, gelijk loon
FNV Bondgenoten vindt gelijk werk, dan ook gelijk loon. Voor de grenzen open kunnen, moet worden voldaan aan:
een wettelijke basis voor het principe: gelijk werk, gelijk loon
het aanpassen van de CAO
het verbeteren van de controle en handhaving van de CAO
een meldingsplicht en een strenger sanctiebeleid.
Het kabinet geeft onder druk van de acties van de FNV toe dat er problemen zijn en wil daar ook iets aan doen, maar we zijn er nog lang niet.
Het kabinet geeft onder druk van de acties van de FNV toe dat er problemen zijn en wil daar ook iets aan doen, maar we zijn er nog lang niet.
FNV Bondgenoten organiseert 12 april een manifestatie op het Plein in Den Haag om zijn standpunt kracht bij te zetten.
Stop verdringing, stop ongelijke beloning!
Kom naar Den Haag!
Op het programma staan Agnes Jongerius (voorzitter FNV), Henk van der Kolk (voorzitter FNV Bondgenoten), vanuit
de Tweede Kamer onder anderen Jan Marijnissen (SP) en
Jet Bussemaker (PvdA). En natuurlijk veel aandacht voor
de verhalen van Poolse en Nederlandse werknemers.
Muziek van rapper Altin en de Knalpotten. Tijdstip: van 12.00 uur tot 14.00 uur
Waar: Het Plein in Den Haag (naast de 2e Kamer)
Kijk voor meer informatie,
over programma en vervoer op
www.gelijkwerkgelijkloon.nl

U bent hier