h

Het verdriet van Limburg

22 april 2006

Het verdriet van Limburg

Zojuist op Nederland2 gekeken naar een documentaire van 2vandaagmet de naam 'Het verdriet van Limburg'. Naast enkele reeds langer bekende doch niet minderschrikbarende cijfers over de werkloosheid gesprekken met de Heerlense Burgemeester Gresel en de directeur van Snowworld. Ook Gouverneur Frissen spreekt over het verdriet van Limburg en deed die term zelf, naar mijn stellige overtuiging, helaaseer aan.

Het verdriet van Limburg

Toen Frissen werd geconfronteerd met de nog altijd levende frustratie over het aan het lot overlaten van onder andere de oude Oostelijke Mijnstreek sprak Frissen vooral over 'tussen de oren', 'weinig zelfvertrouwen en optimisme' en de eerder door andere bobo's gehanteerde uitspraak 'te veel reflexbewegingen'. Volgens Frissen is niet de overheid, die deze regio al 40 jaar in een diepe kloof aan een flinterdun koordje heeft laten bungelen en met name de oude Oostelijke Mijnstreek van n van de welvarendste regio's heeft laten verworden tot n van de allerarmste, maar zijn vooral de mensen zelf debet aan de malaise.

Frissen denkt dat de oplossing van het werkloosheidsprobleem vooralin een optimistische houding zit. Laat 'm dat maar eens zeggen tegen mensen van Nedcar en de 15% werklozen in Parkstad.

Je zou met gemak enin alle naiviteit kunnen stellen dat Zuid-Limburg niet moet zeuren want de mijnsluiting is alweer 40 jaar geleden. De door de rijksoverheid ("Geen mijnsluiting zonder alternatieve werkgelegenheid") beloofde doch volstrekt onvolledig gerealiseerdealternatieve werkgelegenheid heeft echterdiepe sporen achtergelaten en vormt de directe aanleiding voor (actuele)desastreuse problematiek: veel werkloosheid, veel sociaal-economische problematiek, lage opleidingen, lage inkomens en weinig vertrouwen.

En natuurlijk: wij Zuid-Limburgers zouden inderdaad wat meer vertrouwen en optimisme aan de dag mogen leggen, en natuurlijk, wij Zuid-Limburgers moetenvooral zelf de handen uit de mouwen steken,en natuurlijk: er liggen ontzettend veel kansen in onze mooie Zuid-Limburgs omgeving,laten we echter niet doen alsof de overheid geen taak heeft in het oplossen van de malaise die zij met name zelf creerde door nauwelijks om te kijken naar de regio die ooit als motor van het gehele land fungeerde!

En over 'reflexbeweging' gesproken: het getuigt juist van een laffe reflexbewegingwanneer gesteld wordtdat de problematiekbovenal bij de Zuid-Limburgse mensentussen de oren zit.

Gouverneur Frissenfungeerde vanavond allerminst als kartrekker en aanvoerdermaarwas voor mij vooral zelf het Verdriet van Limburg!

U bent hier