h

Het goede voorbeeld

5 juni 2006

Jong Oranje Europees kampioen. Alsof het grote Oranje speelde, zat ik in elk geval voor de buis. Een mooie wedstrijd en fantastische taferelen. Jong Oranje geeft het goede voorbeeld. Laten we hopen dat goed voorbeeld doet volgen.

Kampioen!

AMSTERDAM - Jong Oranje is zondagavond Europees kampioen geworden. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan versloeg in het Portugese Porto het jonge elftal van Oekrane met 3-0. Het Nederlandse team schrijft hiermee geschiedenis op het toernooi voor spelers tot 21 jaar.

Klaas Jan Huntelaar opende de score in de 11e minuut. Ook het tweede doelpunt kwam op naam van de Ajacied.

Vlak voor rust maakte de Oekraense Yatsenko hands in het zestienmetergebied. De strafschop die daaruit voortvloeide werd genomen en gescoord door Huntelaar.

'We hebben bij dit EK als team voor elkaar gestreden en op een mooie manier de titel gewonnen. Fantastisch!'

In totaal scoorde de spits van Ajax achttien doelpunten voor Jong Oranje. Donderdag verstootte hij Roy Makaay en Arnold Bruggink al van de eerste plaats in het topscorersklassement aller tijden. Met vier doelpunten mag hij zich ook de meest trefzekere speler van het Europees kampioenschap noemen.

Sterk collectief

De titel is echter niet toe te schrijven aan n persoon. Na de teleurstellende start van het toernooi, met een nederlaag tegen Oekrane en een gelijkspel tegen de Denen, toonde Jong Oranje zich in het vervolg vooral een hecht en sterk collectief, met enkele uitblinkers.Verdediger Gijs Luirink maakte de sterkste en meest constante indruk. Ook Demy de Zeeuw en de pas 17-jarige Ismal Aissati kunnen terugkijken op een prima toernooi. Toen beide spelers tegen Itali voor het eerst in de basis startten, begon Jong Oranje goed te draaien.

1988

De toernooiwinst heeft veel weg van de manier waarop het Nederlands elftal in 1988 de tot nu toe enige Europese titel veroverde. De ploeg van bondscoach Rinus Michels verloor de eerste wedstrijd destijds met 1-0 van Sovjet-Unie. Later in de finale zegevierde Nederland met 2-0 tegen dat land.

In de tweede helft kwam het Oekraense team met tien man te spelen door een overtreding op Nicky Hofs. Aissati ging geblesseerd het veld af en werd vervangen door Zomer.

Kenneth Vermeer

Kenneth Vermeer zat Oekrane de hele wedstrijd dwars. De keeper speelde een zeer goede wedstrijd en hield de score op 0. De doelman redde in de eerste tien minuten twee keer knap op schoten van Olexadr Maksimov en Taras Mikhalik. Ook in het vervolg van de wedstrijd sleepte hij Nederland er meerdere malen doorheen. Vooral na rust onderscheidde Vermeer zich met cruciale reddingen.

Na de pauze had Jong Oranje veel minder in te brengen. Oekrane drong de vermoeide ploeg van De Haan terug, maar Vermeer bleek onpasseerbaar. Het derde en laatste doelpunt werd in blessuretijd gemaakt door Nicky Hofs: 3-0.

Jong Oranje begon zondagavond met dezelfde basisopstelling als tijdens de twee voorgaande wedstrijden tegen Itali en Frankrijk. Demy de Zeeuw had last van zijn lies, maar was op tijd hersteld om aan de aftrap te verschijnen.

Opstelling

Vermeer; Tiendalli, Luirink, Vlaar en Emanuelson; Aissati, De Zeeuw en Schaars; Hofs, Huntelaar en Castelen.

Jong Oranje speelde in de eerste wedstrijd van het EK vorige week woensdag ook al tegen Oekrane. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan verloor dat duel met 1-2. De Nederlandse kampioensploeg keert maandagmiddag terug op Schiphol.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende heeft bondscoach Foppe de Haan van Jong Oranje zondag gefeliciteerd met het behalen van de Europese titel. Dat heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten. Balkenende complimenteerde de spelers met deze "fantastische prestatie." De premier refereerde ook aan het "mooie" derde doelpunt.