h

Het Middenoosten

2 juli 2006

Het Middenoosten

Hoe een geciviliseerde staat problemen aanpakt. Vandaag in het nieuws (bron: www.nu.nl ):

Isral geeft leger carte blanche

GAZA/JERUZALEM - De Isralische premier Ehud Olmert heeft zondag zijn troepen in de Gazastrook een carte blanche gegeven voor hun optreden. Hij gaf het leger de opdracht de acties in de Gazastrook "te intensiveren" en zei dat de militairen alles moeten doen om de ontvoerde militair Gilad Shalit terug te halen.

"En wanneer ik zeg alles, dan bedoel ik echt alles", beklemtoonde de premier bij het begin van de wekelijkse kabinetszitting. Het leger en de veiligheidsdiensten moeten "jacht maken op deze terroristen, degenen die hen zenden en degenen die hen beschermen."

Het hoofd van de Isralische veiligheidsdienst Shin Bet zei zondag dat de crisis als gevolg van de ontvoering van Shalit op 25 juni nog maanden kan duren. Het kan een zaak van lange adem worden, aldus Yuval Diskin.

Premier Ismail Haniya

In de nacht van zaterdag op zondag namen de Isralische strijdkrachten het kantoor van de Palestijnse premier Ismail Haniya in Gaza-stad al onder vuur. De premier was op dat moment niet in het kantoor, maar bezocht later het brandende gebouw. Hij noemde de aanval "krankzinnig" en vroeg de internationale gemeenschap en de Arabisch Liga hun verantwoordelijkheid te nemen.

Ook een gebouw van de veiligheidsdienst van de radicale Hamas-beweging in het noorden van de Gazastrook werd volgens ooggetuigen geraakt door een Isralische raket. Daarbij zou een Hamas-lid om het leven zijn gekomen.

Amnesty International

De Isralische strijdkrachten zijn er door mensenrechtenorganisaties als Amnesty International van beschuldigd oorlogsmisdaden te begaan tijdens de woensdag begonnen aanvallen op de dichtbevolkte Gazastrook. Met name de opzettelijke vernieling van eigendommen zoals bruggen, een elektriciteitscentrale, overheidsgebouwen of een postkantoor oogsten veel kritiek. De water- en stroomvoorziening is in de Gazastrook deels uitgevallen door beschietingen.

De gewapende tak van Hamas heeft zondag gedreigd Isralische scholen, instellingen en energiecentrales aan te vallen als de luchtaanvallen op de infrastructuur in de Gazastrook aanhouden. Jeruzalem houdt onder meer Hamas verantwoordelijk voor de verdwijning van Shalit.

Volgens de nieuwszender CNN vliegen er vooral 's nachts onafgebroken Isralische gevechtsvliegtuigen laag over Gaza-stad. De toestellen doorbreken de geluidsbarrire, veroorzaken daardoor een hels lawaai en doen ruiten sneuvelen.

Demonstratie

Honderden Israli's hebben zaterdagavond gedemonstreerd tegen het legeroffensief. De betogers verzamelden zich voor het huis van premier Olmert en droegen spandoeken met zich mee met opschriften als "geen militaire oplossing" en "geen aanvallen op burgers".

Overigens lijkt het Isralische machtsvertoon vooralsnog weinig vruchten af te werpen. De ontvoerders zeggen de militair uitsluitend vrij te laten als Isral bereid is hem te ruilen voor ongeveer 1000 Palestijnse gevangenen in Isral. Jeruzalem heeft laten dat er geen "deals" met terroristen worden gesloten.

Over de toestand van Gilad Shalit bestaat nog steeds onduidelijkheid. De Palestijnse onderminister Ziad Abu Ayn zei zaterdag dat de militair gewond is, maar Palestijnse groeperingen ontkenden dit.

EU

Zowel de VS als de EU spraken zaterdag hun ongerustheid uit over het opgelaaide geweld in het Midden-Oosten. De EU drong er bij Isral op aan zich terughoudend op te stellen en geen buitensporige acties te ondernemen. Brussel vroeg aan de Palestijnen de ontvoerde militair vrij te laten. Leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bestempelden het optreden van Isral als "disproportioneel", maar tot een gezamenlijk standpunt kwam het niet.

Bron: www.nu.nl

U bent hier