Rechtse drukte
Rechtse drukte
Ter rechterzijde van het politieke spectrum lijkt het spitsrijden. Wilders, Pastors, Eerdmans, Nawijn en van As. Met bijna allemaal een eigen partij. De n wil geen nieuwe moskees, de ander pleit onder het motto 'meer vrijheid' voor beperking van de sociale zekerheid en een immigratiestop. Na de VVD en het huidige CDA wordt het nu dringen op rechts. Wat levert de drukte op rechts op? Wat vindt jij?
Hieronder een overzicht van www.nosjournaal.nl :
Geen verkiezingen zonder nieuwe partijen. Vooral aan de rechterkant van het politieke spectrum mengen nieuwe partijen zich in de strijd om de kiezer. Hieronder een overzichtje.
En NL
De Rotterdamse ex-wethouder voor Leefbaar Rotterdam, Marco Pastors, neemt aan de komende Tweede-Kamerverkiezingen deel met de partij 'En NL'. Pastors gaat in zee met Joost Eerdmans, nu nog Tweede-Kamerlid voor de LPF.
De nieuwe partij rekent op minstens vijftien zetels en heeft vijf speerpunten: sociale zekerheid, veiligheid, onderwijs, bureaucratie en integratie. Belangrijk programmapunt is dat iedereen die in Nederland wil wonen, moet accepteren dat de westerse cultuur de overheersende is.
De naam En NL is door een prijsvraag tot stand gekomen.
Partij voor de Vrijheid
De Partij voor de Vrijheid is opgericht door Geert Wilders, het Kamerlid dat in september 2004 uit de VVD stapte, omdat hij naar zijn mening niet voldoende ruimte kreeg om zijn ideen uit te dragen. Sindsdien zit hij als eenmansfractie in de Tweede Kamer onder de naam Groep Wilders.
De rechtse Partij voor de Vrijheid herinnert bewust aan de naam van de Partij van de Vrijheid, die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht en in 1948 opging in de VVD. Wilders wil naar eigen zeggen de oude liberale grondbeginselen doen herleven.
Zijn belangrijkste medestander, Bart-Jan Spruyt, medeoprichter en ex-directeur van de Edmund Burke Stichting, haakte half augustus af. Hij is teleurgesteld over het gebrek aan eenheid "op rechts".
Tweede op de lijst is nu oud-LPF'er Fleur Agema (29), sinds 2003 lid van Provinciale Staten van Noord-Holland. Volgens Wilders is Agema "een energieke vrouw met lef".
In Wilders ideologie van 'nieuw realisme' staat de dominantie van de eigen, Nederlandse cultuur en een besef van deugdzaamheid en fatsoen centraal.
In maart 2006 presenteerde Wilders zijn verkiezingsprogramma 'Klare Wijn'. De drie belangrijkste speerpunten daarin zijn lagere belastingen, beter onderwijs en een immigratiestop voor allochtonen die vijf jaar zou moeten duren.
Nieuw Rechts
Michiel Smit, voormalig raadslid voor Leefbaar Rotterdam, richtte zijn eigen rechts-nationalistische partij Nieuw Rechts op nadat hij in 2003 uit de fractie was gezet. Hij moest Leefbaar Rotterdam verlaten vanwege zijn racistische uitspraken over migranten en zijn contacten met de extreem-rechtse partij Vlaams Belang.
Smit behaalde met Nieuw Rechts geen zetel bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 in Rotterdam. In Ridderkerk behaalde de partij wel een zetel.
De partij doet nu voor het eerst mee met de Tweede-Kamerverkiezingen en wil een politiek "die duidelijkheid biedt" en "de achteruitgang van Nederland tegengaat". Speerpunten zijn het terugdringen van de criminaliteit door zwaarder te straffen, een streng beleid voor buitenlanders en het tegengaan van de islamisering van Nederland.
De herinvoering van de doodstraf staat niet in het partijprogramma, maar Smit heeft diverse malen aangegeven wel voorstander van de doodstraf te zijn.
Partij voor Nederland
Ex-LPF-Kamerlid Hilbrand Nawijn wil met een nieuwe partij onder de naam Partij voor Nederland meedoen aan de verkiezingen. Met zijn partij Lijst Hilbrand Nawijn behaalde hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in Zoetermeer vijf zetels.
Gerard van As, ex-fractievoorzitter van de LPF, heeft zich bij Nawijn aangesloten, nadat de LPF hem half augustus niet langer als fractievoorzitter wilde. Onlangs was Nawijn nog in gesprek met de LPF over het lijsttrekkerschap, maar volgens LPF-partijvoorzitter Snel gaat dat niet door.
Overig
Bij de Kiesraad staan nog tientallen kleine partijen ingeschreven met namen als Natuurwetpartij, Rokerspartij, XyZyX 4U2, Hup-Holland, Partij tegen Overbevolking, ONS Nederland, Allen zijn En, Stem Niet, Internet Partij Nederland (IPNL).
Het is de vraag of deze partijen ook allemaal deel zullen nemen aan de verkiezingen. Daarvoor moeten ze per kieskring 30 ondersteuningsverklaringen van kiezers verzamelen en een borgsom betalen van 11.250 euro.
Ondanks protesten vanuit de politiek en samenleving is de PNVD (Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit) van plan om deel te nemen aan de verkiezingen. De 'pedofielenpartij' ligt onder vuur omdat de PNVD pleit voor het legaliseren van seksueel contact tussen volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.
bron: www.nosjournaal.nl