h

Mijnwater

6 september 2006

Mijnwater

Heerlen gaat door met mijnwaterproject
Heerlen gaat door met het mijnwaterproject in steenkolenmijn Oranje Nassau 3.
Proefboringen wezen uit dat het water in de mijn warm genoeg is om huizen mee te verwarmen. De gemeente wil 400 woningen in de wijk Heerlerheide in 2008 aansluiten op het mijnwater. Binnenkort start de bouw van een energiecentrale bij Heerlerheide. Daarnaast gaat Heerlen bekijken of het koude water in de mijnen gebruikt kan worden voor het afkoelen van woningen. Het mijnwaterproject wordt voor de helft gefinancierd met Europees geld.

Klik hier voor de L1-beelden

bron: L1

Mijnwater zeer geschikt voor verwarming

Mijnwaterproject: nu ook onderzoek naar toepassing voor koeling

Het Heerlense college wil een onderzoek naar de mogelijkheden voor koeling van gebouwen met behulp van mijnwater. Daarmee gaat het Mijnwaterproject in Heerlen een nieuwe fase in. Aanleiding voor het besluit van B&W zijn de uiterst positieve resultaten van de eerste fase van het project: het mijnwater onder de stad blijkt zeer goed bruikbaar voor het verwarmen van gebouwen.

De gemeente Heerlen is van plan om in de toekomst zon ca. 1.000 nieuwbouwwoningen in Stadspark Oranje Nassau en Heerlerheide en ruim 100.000 m2 aan winkel-, kantoor-, en openbare (school,- cultuur) ruimte te warmen en koelen met behulp van mijnwater. Testresultaten bevestigen dat het mijnwater de verwachte 80 procent van de energievraag voor verwarming kan leveren. Dit betekent dat alleen bij een piekbelasting nog andere energiebronnen moeten worden aangewend.

Het water dat afgelopen zomer is getest, komt uit mijngangen van de ON III onder Heerlerheide, op ongeveer 700 meter diepte. Daar is het mijnwater 32 graden Celsius. Eenmaal boven bedraagt de temperatuur nog 28 graden Celsius. Dit komt overeen met de verwachtingen. Bovendien is temperatuur zeer stabiel. Dit maakt het water uitermate geschikt als warmtebron.
Testen hebben bovendien uitgewezen dat er ruim voldoende mijnwater opgepompt kan worden om de bovengenoemde doelstellingen van het Mijnwaterproject te halen. Er zijn zelfs indicaties dat het ondergrondse mijnwaterreservoir voor koude en warmte-opslag wel vijf keer zo groot is als werd aangenomen. Er zou niet alleen water stromen uit de oude mijngangen, maar ook uit afgegraven steenkoollagen (zogeheten oude mannen). Dit zal verder worden onderzocht.

Onderzoek naar koeling
Het onderzoek naar de mogelijkheden voor koeling met behulp van mijnwater vindt plaats via boringen in Stadspark Oranje Nassau. Naar verwachting starten deze in het voorjaar van 2007. De exacte lokaties zijn nog niet bekend. Er zal op twee plekken geboord worden naar mijngangen van de ON I op 250 meter diepte. Het water is daar naar verwachting tussen 12 en 16 graden Celsius.
Daarnaast zal een gang op ca. 450 meter worden aangeboord. Deze put is nodig om o.a. het mijnwater vanuit de energiecentrale (waar de warmte is onttrokken) terug te voeren. Naar verwachting is de temperatuur in deze put nagenoeg gelijk aan die van het retourwater. Het is de bedoeling om op deze manier zogeheten thermische vervuiling (mengen van koud en warm mijnwater) te voorkomen.

Investering
Met de voortzetting van het project is een investering van 6 miljoen euro gemoeid, waarvan 2 miljoen reeds is gedekt. De gemeenteraad moet nog een beslissing nemen over de dekking van de overige 4 miljoen euro. De totale kosten voor de pilot in Heerlen bedragen nu 12,6 miljoen euro. Het Mijnwaterproject bedraagt in totaal 20 miljoen euro. Vanwege de grote waarde die het project heeft voor alle voormalige mijngebieden in Europa, wordt het gesteund door het Interreg IIIB-programma van de Europese Unie. Interreg IIIB financiert 48 procent van de totale kosten.

bron: www.heerlen.nl

U bent hier