h

Wat CDA, VVD en PvdA niet lukte...

26 oktober 2006

Wat CDA, VVD en PvdA niet lukte...

De zogenaamde grote drie (citaat uit de media) moesten hun plannen aanpassen. De SP hoeft haar verkiezingsprogramma niet aan te passen. Kortom: een beter Nederland voor geld dat er wl is! Opmerkelijk: hierover wordt in de media niets vermeld. Zij zijn liever genteresseerd in geruzie tussen CDA en PvdA over wie de middeninkomens beter bevoordeeld.

Volgens de doorrekening van het SP-verkiezingsprogramma door het Centraal Plan Bureau (CPB) leidt uitvoering ervan tot een fors begrotingsoverschot, daalt de werkloosheid, stijgt de economische groei en neemt de koopkracht van mensen op het minimum met tien procent toe. Ook de middeninkomens profiteren van uitvoering van het SP-programma.

Ook op de middellange en lange termijn zijn de effecten van het SP-programma gunstig. De economische groei met 2 procent per jaar op peil waarbij positieve effecten van de fors hogere onderwijsuitgaven nog niet zijn meegenomen. Het begrotingsoverschot bedraagt volgens het CPB 0,7 % van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in 2011, terwijl het structurele begrotingsoverschot 0,3% BBP bedraagt.

De maatregelen van het SP-programma leiden volgens het CPB op de hele lange termijn tot kleinere kosten als gevolg van de vergrijzing.

Mensen op het sociaal minimum gaan er gemiddeld ongeveer 10 procent op vooruit. Werkenden met een laag inkomen gaan er zon 13 procent op vooruit. Ook de middeninkomens gaan er duidelijk op vooruit in vergelijking met voortzetting van het huidige kabinetsbeleid. Alleen de hoogste inkomens zien hun inkomen de komende jaren minder stijgen of gaan er iets op achteruit.

(Persbericht SP)

U bent hier