h

Villawijk

24 november 2006

Villawijk

De SP sluipt de villawijk binnen

De SP is al een jaar of acht een politiek bolwerk in Heerlen. Bij de verkiezingen van woensdag scoorde de partij ook in het villawijk-deel van Heerlerbaan. Op bezoek in de Steve Bikostraat.

De Steve Bikostraat is een verzameling van kasten van huizen. Alles vrijstaand, dubbele garage. Als je geen half miljoen meebrengt, hoef je hier niet te hopen op een huis.

De Steve Bikostraat heeft gestemd in stembureau Musica Mundial, onder aan de berg, aan de Heerlerbaan zelf. Het stembureau voor zowat alles in deze wijk wat zich gegoed mag noemen. En zie: met 347 stemmen benadert de SP zelfs hier het CDA (384 stemmen). De VVD blijft met 179 stemmers ver achter, al bijna op de hielen gezeten trouwens door Geert Wilders, met liefst 123 aanhangers.
Gertie Winthagen woont in een van de kapitale huizen, waar de geest van de VVD boven hangt. Nee hoor. Lokaal ben ik altijd voor de SP. Deze keer heb ik zelf CDA gestemd, ik vind het onderwijsbeleid van Maria van der Hoeven goed. Mijn man heeft woensdag wel SP gestemd.
Vanwaar toch die SP-hausse? Deze wijk heeft het goed, maar ik denk dat iedereen ook wel mensen kent die het minder hebben. De mensen kunnen zich daarom wel vinden in een beter armoedebeleid. Trouwens: ik denk dat Riet de Wit veel sympathie heeft, in heel Heerlen.
Natuurlijk zijn er in de Steve Bikostraat ook veel CDA- en VVDstemmers. Zoals een vrouw die VVD stemt en per se niet met de naam in de krant wil. Door de uitkeringen te verhogen, stimuleert de SP mensen niet om aan het werk te gaan. In Parkstad is niet-werken de norm. Ik heb lang bij het CWI gewerkt. Als je een baan had, dan belde je twintig mensen. Ze hadden allemaal een smoes waarom ze niet konden werken. Wat mij betreft geldt, zeker tot 27 jaar: geen uitkering, maar aan het werk of naar school.

Saillant genoeg hangt bij de buren van deze vrouw een poster Nu SP achter het raam. De coming out van de SP in de Steve Bikostraat? Er wacht een kleine verrassing: Greta Brauer doet open. Ze is de vrouw van advocaat Piet Brauer, die dertig jaar geleden met Jan de Wit de SP-afdeling in Heerlen startte. We wonen nu drie jaar hier, maar een groter huis betekent niet ik ga lekker VVD stemmen. Absoluut niet!
Dat de Steve Bikostraat SP-minded is, dat is Greta Brauer nog niet opgevallen. De straat loopt niet over van solidariteit. Ik hoor vooral: blijf van mijn hebben en houden af.
Toch woont nog geen honderd meter verderop een vrouw die voor het eerst het CDA heeft afgezworen. Wat ik om me heen, zie: dat is niet meer christelijk. Ik werk zelf in de zorg. De verhalen die ik daar hoor van asielzoekers, de verslaafdenzorg die slecht is geregeld!

Jan Marijnissen blaft haar echter een beetje veel. Toen zag ik Jan de Wit op 4. Ik dacht, ja, die doe ik!
En dan loopt ze haar vrijstaande woning met grote tuin weer in.

Bron:www.ld.nl

U bent hier