h

Wegwerp-werknemers

8 november 2006

Wegwerp-werknemers

Een column van Agnes Kant op FOK

Vrijwel alle partijen zijn voor een leerwerkplicht voor jongeren tot 23 jaar, ook de SP. Jongeren moeten op school zitten of werken. Werkloos thuis zitten is echt funest voor je toekomst.

Maar het VVD-plan om jongeren uit sluiten van de bijstand tot hun 27e en hen rechteloos maken is ronduit waardeloos. Waar slaat die grens op? Hoef je als je 27 bent niet in je levensonderhoud te voorzien? Heb je dan nog geen eten en een dak boven je hoofd nodig en als je 28 bent wel?

En wat biedt de VVD deze jongeren, behalve minder rechten? Helemaal niets! Jongeren zijn - mede door de politiek van de VVD - steeds vaker afhankelijk van flexwerk en tijdelijke contracten. Welke jongere krijgt er tegenwoordig nog een contract voor langere tijd?

Dit kabinet heeft de WW afgebroken waardoor juist deze jongeren met tijdelijke contracten geen recht meer hebben op een WW. En de VVD wil het werkgevers nog eenvoudiger maken om jongeren eruit te wippen, door versoepeling van het ontslagrecht. En als klap op de vuurpijl heb je als jonge wegwerpwerknemer straks geen recht meer op sociale voorzieningen.

Het is slecht beleid om de bijstand af te schaffen terwijl je niet investeert in scholing of het creren van nieuwe banen. Jongeren kunnen leren of werken, aldus de VVD. Je zoekt het helemaal zelf maar uit, bedoelen ze. En dat lijkt misschien op het eerste gezicht te kunnen, nu de economisch wind weer wat mee zit. Maar wat als de werkloosheid weer fors stijgt? Dan ben je als jongere bij de VVD gewoon de lul.

Het plan gaat ook nog eens uit van de hardnekkige misvatting dat als je bij de sociale dienst automatisch een uitkering krijgt en op je gat voor de TV kunt gaan zitten. Iedereen die een uitkering heeft aangevraagd, weet dat het zo niet werkt.

Je wordt bij aanvraag vaak al verplicht met behoud van uitkering werkervaring op te doen. Als je niet wilt meewerken krijg je geen uitkering. Ook geldt er een sollicitatieplicht en moet je ieder werk dat het CWI je aanbiedt accepteren, ook als dat niets met jouw opleiding of niveau te maken heeft. Weer geldt: werk je niet mee dan krijg je geen uitkering. Dit blijkt ook wel uit de cijfers: nog geen 8 procent van het totaal aantal bijstandgerechtigden is 25 jaar of jonger. De overgrote meerderheid heeft snel weer werk.

Iedereen moet alles in het werk stellen om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. Onrechtmatig gebruik van bijstand moet je hard afstraffen. Van mensen die tijdelijk geen werk hebben mag je verwachten dat ze alles doen om weer aan het werk te komen. Maar dat neemt niet weg dat er een vangnet moet blijven voor iedereen die tijdelijk nog niet onder de pannen is. En dat kan iedereen overkomen, jong en oud, hoog- en laag opgeleid.

Je kunt jongeren het recht op een uitkering niet ontnemen simpelweg omdat ze jongere zijn. Als je jongeren aan de slag wilt hebben, moet je investeren in onderwijs en banen en werkgevers verplichten om stageplekken te bieden. En je moet de trend van steeds meer tijdelijke contracten keren, want met tijdelijke contracten kun je geen toekomst opbouwen. (Probeer als flexwerker maar eens een hypotheek te krijgen!) Door de bijstand afschaffen zonder met een alternatief te komen, maakt de VVD van jongeren wegwerpwerknemers.

U bent hier