h

2% bezit halve wereld

5 december 2006

2% bezit halve wereld

Op de site van RTL-nieuws verscheen het volgende (hier vind je de resultaten):

De rijkste 2% van de volwassenen bezit meer dan de helft van de wereld. Dat concludeert het VN Instutuut voor Economische Ontwikkeling (UNU-Wider) in Helsinki in een onderzoek. Directeur Anthony Shorrocks van UNU-Wider:We schatten dat de rijkste 2% van de volwassenen meer dan de helft van de wereldwijde rijkdom bezit, terwijl de armste helft van volwassenen maar 1% bezit.

Shorrocks beschrijft de verdeling van de rijkdom als een groep van tien mensen, waarvan n persoon 99 dollar heeft en de rest 1 dollar. Als je dacht dat de inkomens oneerlijk verdeeld waren, dan is de rijkdom helemaal oneerlijk verdeeld.

Volgens het instituut wonen de rijken vooral in Noord-Amerika, Europa en in delen van Azi. Deze 10% van de wereldbevolking bezit 85% van de rijkdom van de wereld.

Mensen met een eigen vermogen van 47.000 euro worden bij de 10% gerekend. Mensen die meer als 385.000 euro aan eigen vermogen hebben, worden door Wider bij de rijkste 1% gerekend. Dit zijn wereldwijd 37 miljoen mensen. In totaal wordt de aarde door ruim zes miljard mensen bewoond.

Het onderoek van Wider is het eerste dat alle landen van de wereld beslaat. En ook alle componenten van rijkdom meerekent, zoals eigen vermogen, schulden, grond, gebouwen en roerende goederen.

U bent hier