h

Herdenking bomenkap Schinveldse bossen met demonstratieve tocht

16 januari 2007

Herdenking bomenkap Schinveldse bossen met demonstratieve tocht

Zondag 14 januari: een mooie dag, lekker weer, schoon zonnetje. Naar schatting voor zon 500 mensen reden om van heinde en verre het feit te gedenken dat een jaar geleden 6 hectare van een prachtig natuurgebied moest wijken voor de grillen van een AWACS basis in Geilenkirchen. Met daarbij in het proces volgzame bewindspersonen, die niet echt meer tot de vriendenkring behoren van veel Schinveldenaren en ander bewoners van onze regio. En grote wandelende familie leek het, die maar niet snapt waarom er nu wl een beheersplan ligt om te voorkomen dat er bomen in de vliegfunnel uitsteken. En zich afvragen waarom niet eerst dat beheersplan werd uitgevoerd in plaats daarvan rcksichtslos te kappen? Het resultaat: een habitatvernietiging van heb ik jou daar, weinig vertrouwen meer in de instanties. Maar met een niet verwacht gevolg: de saamhorigheid is daar gegroeid, niet te kort!

Al wandelend naar het monument (gemaakt door Lo van de Linden) hoor je lovende woorden over de niet meer stuk kunnende SP (die nieuwe jassen vallen overigens goed op) en evenzeer voor Groenfront!. Om daar ter plekke even een brok in de keel weg te slikken: het beeld met op de achtergrond de ravage symboliseert hoe een hele regio wordt geterroriseerd (in de zin van voortdurende bedreiging van lijf en goed). Veel politieke partijen beginnen zich nu (pas?) te realiseren dat wat hier is gebeurd dat daar iets niet van klopt en schreeuwen hun (vermeende) woede van de daken. Zelfs de PVV vindt bij monde van een van de vele sprekers dat de basis weg moet. Iets dat onze Jan al jaren roept, de PvdA is al om, dus.

Van het monument wandelt de meute, na even stil te staan bij het monument van de crash op 13 januari 1999 van een vrachtvliegtuig, naar caf Heidestbl alwaar al snel blijkt dat dit establishment veel te klein is voor de grote toestroom. Gelukkig was het uitmuntend weer en waren er vele sprekers met een interviewer van L1 op het terras, in het lekkere zonnetje. Conclusie: uitstekend sfeer, veel waardering voor de SP met onderhuids de gedachte dat als ze nog aan n hectare komen, dan is het hek van de dam.

U bent hier