h

ROOD op Kraakbezoek

21 januari 2007

ROOD op Kraakbezoek

De panden boven het Rabobank filiaal zijn gekraakt sinds oudjaarsavond 2006. Enkele ROOD'ers bezochten de krakers van kraakgroep Opheliaen doen verslag.

Waarom kraken?

Leegstand (met name boven panden waar winkels aanwezig zijn) is een probleem volgens de krakers. Rabobank heeft niet voldaan aan de officile verplichting om na enige tijd leegstand aan te geven wat er met de appartementen moet gaan gebeuren. De krakers zijn ervan overtuigd dat het speculatieve leegstand betreft. In het bestemmingsplan voor dit pand, laatst aangepast in 1993, staat uitsluitend dat het pand voor woning bedoeld is. Dit wordt klaarblijkelijk bewust door Rabobank genegeerd.

Het kort geding

De zaak die aangespannen is door Rabobank was aanvankelijk gebaseerd op de veiligheidsrisicos die de bank zou lopen. Dit was ook de reden waarom er een, door de krakers uiteraard betreurd, spoedeisend belang was bij deze zaak. Echter, alle veiligheidsrisicos zijn weerlegd: schrijnend voorbeeld was dat Rabobank bezorgd was over gebruik van het gasfornuis, terwijl in alle panden electrische kookplaten aanwezig zijn. Dit illustreert hoe bekend Rabobank is met de panden erboven: tegelijkertijd geeft het dus aan dat alle geschreeuw over veiligheidsrisicos slechts het wapen van Rabobank is om de krakers uit het pand verwijderd te krijgen. Aangezien alle veiligheidsrisicos van tafel zijn, is het spoedeisend belang van deze zaak echter niet meer aanwezig. Probleem is dat de rechter zich verolgens hardop is gaan afvragen of kraken berhaupt wel kan Dit is volgens de krakers echter iets wat op landelijk politiek niveau aan de orde moet zijn, en niet door een (wellicht partijdige) rechter in een spoedeisend geding aan de kaak moet worden gesteld.

U bent hier