h

Vergelijkbare chaos

24 januari 2007

Vergelijkbare chaos

De SP heeft eerder onderzoek gedaan onder reizigers naar oa het busvervoer van de nieuwe vervoerder Veolia. Vanavond zal de SP inspreken bij de Provincialehoorzitting.

Niet alleen in Limburg zijn de gevolgen van de privatisering van het OV en de verdergaande marktwerking voelbaar. In vrijwel alle provincies van het land is het een puinhoop.Kijk eens goed naar de problemen.Uitvallende ritten, gestresste chauffeurs,gebrekkige of ontbrekende alarmsystemen, onhaalbare dienstroosters, etc. Zouden overal dezelfde 'kinderziektes' opduiken of zou het tch het gevolg van bewuste commercile keuzes zijn?

Trek zelfje conclusie!

InFriesland en Zuid-Holland ligt vervoersbedrijf Arriva onder vuur.Volgens de provincies is de stiptheid van de dienstregeling beneden peil.

De provincie Friesland heeft vandaag in een gesprek met Arriva afgedwongen dat er binnen drie maanden verbeteringen moeten zijn. Is dit dan niet het geval, dan neemt de provincie maatregelen, bijvoorbeeldin de vorm van boetes.

Volgens het provinciebestuur komen de bussen vaak te laat en is bij de treinen de capaciteit te klein. Friesland zegt veel klachten van reizigers binnen te krijgen.

Arriva is verbaasd over de kritiek. Volgens directeur Anne Hettinga is de punctualiteit in vergelijking met andere vervoerders hoog.

Onaanvaardbaar
De provincie Zuid-Holland gaat in maart de concessie aan Arriva evalueren. Het provinciebestuur wil op dat moment verbeteringen zien.

Uit metingen van een extern bureau in opdracht van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland blijkt dat in de ochtendspits ongeveer vijftien procent van de busritten uitvallen.De provincie vindt dat onaanvaardbaar.

De Wet Personenvervoer uit 2000 bepaalt dat de overheid zich terugtrekt uit het stads- en streekvervoer. Dat houdt in dat gemeenten en provincies bus-, moeten uitbesteden aan particuliere bedrijven.

Arriva verzorgt sinds 2002 deels het trein- en busvervoer in Friesland.In de regio Dordrecht rijdt Arriva vanaf 1 januari 2007 met bussen.

Agressie
Ook buschauffeurs van vervoerder Arriva in Dordrecht klagen over de situatie bij het busbedrijf. Volgens de chauffeurs is de nieuwe dienstregeling onhaalbaar. Daardoor krijgen de bestuurders steeds vaker te maken met agressieve reizigers. Het alarmsysteem op de bussen werkt echter niet goed.

FNV Bondgenoten heeft inmiddels een klacht ingediend tegen het busbedrijf bij de arbeidsinspectie naar aanleiding van een incident vorige week in Dordrecht. Een buschauffeur werd tijdens zijn dienst bedreigd door een boze reiziger, die door uitgevallen bussen zijn vlucht dreigde te missen. De bestuurder kon de alarmcentrale niet bereiken.

FNV zegt dat zulke incidenten met agressieve passagiers veel vaker voorkomen.De vakbond heeft vijf gevallen in dossier van chauffeurs die een mep hebben gekregen.

Noodknop
Guus Koenders, chauffeur enkaderlid van FNV Bondgenoten, vertelt dat de communicatie in de bussen zeer slecht. "Arriva werkt met een centrale post in Heerenveen. Je doet een verzoek als je de noodknop indrukt", zegt Koenders, "maar dan kan het soms tien minuten duren voordat je contact krijgt. Dan kan je bij wijze van spreken al begraven zijn."

De woordvoerder van Arriva, Liesbeth de Vries, vertelt dat het nieuwe communicatiesysteem inderdaad nog niet goed werkt. "Daar wordt met de leverancier aan gewerkt."

Volgens De Vrieskan de dienstregeling niet een vrijbrief voor passagiers zijn om agressief te worden.De incidenten hebben ook nietallemaal direct verband met de dienstregeling, zegt De Vries."Maar we zijn inmiddels druk bezig met het aanpassen van de dienstuitvoering om iedereen tevreden te krijgen."

Arriveert niet
Op internet zijn inmiddels verschillende protestsites opgedoken van mensen die ontevreden zijn over Arriva. Op arriveertniet.nl kunnen reizigers doorgeven wanneer bussen van Arriva te laat aankwamen of helemaal uitgevallen waren. De site meldt op dit moment dat er zeker 76 bussen zijn uitgevallen.

De site balenvanarriva.comgeeftreizigers de mogelijkeen petitie te ondertekenen alsze ontevreden zijn over de dienstverlening van Arriva.
Bron: www.nosjournaal.nl

U bent hier