h

Brunssummerheide

12 februari 2007

Brunssummerheide

Vandaag verscheen een artikel in het LD over de zilverzandwinning van Sigrano en de gevolgen voor de natuur.

TNO uit felle kritiek op een onderzoek dat concludeert dat de zilverzandwinning in de Sigranogroeve niet leidt tot uitdroging van het beschermd natuurgebied Brunssummerheide.
Volgens het wetenschappelijk instituut zou een andere opzet van het onderzoek van bureau Royal Haskoning ook tot een tegenovergestelde conclusie kunnen leiden. De Natuurbeschermingswet (NB) eist juist dat nadelige effecten zijn uitgesloten.
De provincie stemde evenwel in het recente verleden in met werkzaamheden van Sigrano omdat het Haskoning-rapport aan zou tonen dat de zilverzandwinning de natuur op de heide niet schaadt. En de Raad van State weigerde vorig jaar mede op grond van dat stuk het werk van Sigrano stil te leggen, zoals milieuorganisaties hadden gevraagd.
Bron: LD

Sigrano lijkt met de Provincie een zeer belangrijke partner. Het recente TNO-rapport is echter vernietigend voor de conclusies die Royal Haskoning (nl dat zilverzandwinning niet tot uitdroging van de heide leidt) in een eerder rapport trok.
De SP stelde eerder reeds in de Heerlense gemeenteraad vragen over de uitdroging van de heide. SP-raadslid Yolanda Claessens stelde nav het TNO-rapport vandaag over zowel de Brunssummerheide als de Mijnsteenberg vragen.

De vragen van vandaag zijn hier terug te vinden.

U bent hier