h

Gratis OV Parkstad

3 februari 2007

Gratis OV Parkstad

De SP maakt zich al erg lang hard voor gratis OV. Tijdens de Algemene Beschouwingenin oktober 2006 diende de SP samen met de overige coalitiepartijen n oppositiepartijGroen Linkseen motie in die het College opriep te onderzoeken welke mogelijkheden van gezamelijke gratis OV voor bepaalde doelgroepener in Parkstadzijn.

Dit verscheen vrijdag 2 februari 2007 in het LD:

Parkstad Limburg maakt goede kans op een experiment met gratis openbaar vervoer voor ouderen in de daluren.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat stelt twee keer 7,5 ton euro subsidie beschikbaar voor twee pilotprojecten met gratis openbaar vervoer voor ouderen in de daluren. Zeven stadsregios in het land kunnen daarop inschrijven. Zon stadsregios is verplicht zelf ook 7,5 ton in het experiment te steken.
Parkstad Limburg heeft deze week de aanvraag voor deelname aan een pilotproject ingediend. De regio dicht zichzelf een grote kans toe een van de twee projecten in de wacht te slepen, omdat het gebied het sterkst vergrijsd is van heel Nederland.

Gratis openbaar vervoer in de daluren zou veel vereenzaamde ouderen uit hun isolement kunnen halen. En meteen ook een impuls aan de binnenstad van Heerlen geven.

De kosten van het pilotproject gaan nauwelijks in het busvervoer zelf zitten, omdat de bussen toch al rijden en grotendeels leeg zijn. Met de bijdrage van het rijk en de regio zelf wordt een chipknip-systeem ingevoerd waarmee de ouderen gratis kunnen instappen. Het systeem registreert verder hoeveel ouderen gebruik maken van de bus, op welke lijn en bij welke halte zij in- en uitstappen.
Namens Parkstad Limburg heeft wethouder Jos Offermans van Heerlen de aanvraag voor 7,5 ton euro voor de sluitingstermijn van 1 februari ingediend. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de inschrijftermijn echter met een maand verlengd tot 1maart. Direct na die datum besluit het ministerie welke stadsregios het project kunnen uitvoeren. De Tweede Kamer heeft het ministerie vorig jaar opgedragen twee van experimenten met gratis openbaar vervoer op te starten.

U bent hier