h

Noodopvang

10 februari 2007

Noodopvang

Heerlen kent een noodopvang voor asielzoekers. Onder protest vangen gemeenten (uitgeprocedeerde) asielzoekers op in noodopvang. Deze rijksverantwoordelijkheid werd jarenlang door de landelijke overheid verwaarloosd. Heerlen voorziet toch in een noodopvang. Heel wat gemeenten nemen die verantwoordelijkheid niet.

Afgelopen raadsvergadering stemde de raad in met voortzetting (op dit moment verblijven er 21 personen)en uitbreidingvan de noodopvang. SP'er Wim van Kempen: "Wij zijn blij met het vooruitzichtvan een generaal pardon, toch moet nog blijken hoe dat pardon er uit zal zien. De gemeente dient in de tussentijd haar verantwoordelijkheid te nemen voor de de in Heerlen uitgezette mensen."

Volgens Groen Links is dat niet genoeg. Sajjad Rahnama'ibetoogde datHeerlen ook mensen dient op te vangen die ooit in Heerlen geweest zijn, elders zijn uitgezeten aldaarniet terecht kunnen. Alhoewel wethouder van Zutphen uitlegde welke potentile gevolgen dat zou kunnen hebben (bijv. via een doorsluisroute), diende Groen Links toch een motie in.

De wethouder ontraadde de motie omdat hij alleen mensen wil opvangen die in Heerlen worden uitgezet. Hij gaf aan dat Heerlen, ook in vergelijking met andere gemeenten, veel doet voor asielzoekers die op straat worden gezet. Als elke gemeente in Nederland dat doet, komt er niemand op straat te staan.
Bron: persbericht Gemeente Heerlen

Groen Links haaltop haar sitehard uit naar notabene de SP.'SP-Heerlen laat asielzoekers in de kou staan' schrijft Groen Links. Huh?
Is niet op de eerste plaats de landelijke overheid verantwoordelijk? En als het rijk die verantwoordelijkheid niet neemt: dient Heerlen dan ookde verantwoordelijkheid van andere gemeenten op zich te nemen?

'SP-Heerlen laat asielzoekers in de kou staan'. Kan het nog krommer?

Ja, het kan nog krommer:GL-raadslid Sajjad Rahnama'i over SP-wethouder Peter van Zutphen (die zich kort daarvoor hard maakte voor de Heerlense noodopvang):
"De wethouder hoort meer thuis bij de VVD dan bij de SP"

U bent hier