Wat wil het CDA?
Wat wil het CDA?
De progressieve partijen in Provinciale Staten zijn gegroeid tot een historische omvang van 21 zetels, de coalitie verliest fors en de SP is de tweede partij geworden van Limburg. Bijna n op de vijf kiezers heeft op ons gestemd. Dat alles maakt volgens Felix van Ballegooij, leider van de provinciale SP, dat de conclusie van de stembusgang op 7 maart niet kan zijn: We dronken een glas, we deden een plas en alles bleef zoals het was.
Felix van Ballegooij in het debat over de coalitievorming in de Staten
Donderdag 15 maart werd in de Staten,na debenoeming van destatenleden,voor het eerst gedebatteerd over de te vormen coalitie. Vr, op de avond van en ook n de verkiezingen lijkt het enthousiasmeover samenwerking metde winnaar van de verkiezingen en 2e partij in de Provincie, de SP, niet heel groot.
Ook gisteren werd zoveel duidelijk. Het CDA heeft als grootste partijhet eerste initiatief. Die partij haalt momenteel vooral de tegenstellingen met de SP aan.
De vraag luidt: wat wil het CDA?
Vandaag in het LD:
CDA neemt soepele SP tentamen af in Staten
De progressieve partijen in Provinciale Staten zijn gegroeid tot een historische omvang van 21 zetels, de coalitie verliest fors en de SP is de tweede partij geworden van Limburg. Bijna n op de vijf kiezers heeft op ons gestemd. Dat alles maakt volgens Felix van Ballegooij, leider van de provinciale SP, dat de conclusie van de stembusgang op 7 maart niet kan zijn: We dronken een glas, we deden een plas en alles bleef zoals het was. Zijn partij ziet het meest in een coalitie van CDA, PvdA en SP.
Ook de meeste andere partijen maken deze donderdagmiddag, net na de bediging van de nieuwe Provinciale Staten, duidelijk dat ze voorstander zijn van serieuze onderhandelingen tussen de grootste partij, het CDA, en de grootste winnaar, de SP.
Die laatste club wil, zo lijkt het, graag besturen. Om in vak G te komen, is opeens soepelheid en flexibiliteit troef, constateert VVDer Jos van Rey. Terwijl ik de SP toch ken als een duidelijke en standvastige partij. Na enig aandringen wil Van Ballegooij dan toch nog een aantal harde punten noemen voor de Socialisten: meer geld voor de jeugdzorg, gratis openbaar vervoer voor ouderen en kinderen buiten de spitsuren en meer biologische landbouw.
Het CDA toont zich niet erg onder de indruk van de getoonde compromisbereidheid. De partij grijpt het debat aan om de SP de maat te nemen. Zoals Maxime Verhagen voor Balkenende voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen het slopen van het merk Wouter Bos voor zijn rekening nam, zo knapt Ger Driessen nu het vuile werk voor de Limburgse CDA-voorman Herman Vrehen op. Als een professor neemt hij Van Ballegooij tentamen af: De SP heeft het ook goed gedaan door veel beloften te doen. Maar beloften maken schuld. Waar is de financile vertaling? Met andere woorden: waar wil de SP alle mooie plannetjes mee financieren?
Van Ballegooij worstelt met zijn antwoorden. Zegt dat ook zijn partij voor een sluitende begroting is, maar lijkt te weinig voorbereid om met cijfers op de proppen te komen. Hij laat bovendien de kans liggen om de aanval te pareren met wedervragen over het CDAprogramma. Ook daarin zijn nog wel wat open eindjes te vinden en aannames over derden die zullen gaan meebetalen aan provinciale plannen.De progressieve partijen pleiten voor het aanstellen van een onafhankelijke informateur. Nu leidt de CDA-trojka Herman Vrehen, Ger Driessen en Noel Lebens het onderhandelingsproces. De ouderwetse biechtstoelprocedure, noemt D66er Paul Wessels dat, iedereen langs bij de grote God, het CDA. Een andere constructie, met een CDAer van buiten het gouvernement, zou ook nog denkbaar zijn. Dat gebeurt op dit moment in Noord-Brabant, waar Wim van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en christen-democraat, de gesprekken leidt.
Aan het einde van het debat in de Staten stelt SP-leider Van Ballegooij de belangrijkste vraag die in alle uren van discussie onbeantwoord is gebleven: Wat wil het CDA? Vrehen loopt naar het spreekgestoelte en zegt dat het debat verhelderend is geweest en dat zijn partij zich zal gaan beraden.
De christendemocraten houden de kaarten nog tegen de borst. Afgaande op hun lichaamstaal en de aangeslagen toon tegen Van Ballegooij voelen ze weinig voor een samenwerking met de SP. Voor het trekken van die conclusie lijkt het na een verkennend gesprek en n debat nog wat vroeg. De twee hebben het nog voornamelijk gehad over verschillen en een stuk minder over overeenkomsten. Aan de andere kant blijft het CDA met achttien van de 47 Statenzetels een grootmacht die graag zelf bepaalt en wil Vrehen haast maken om het Limburgse belang een goed plaatsje te kunnen geven op de agenda van het nieuwe kabinet. Van een informateur wil hij in ieder geval niets weten. Ik zou niet weten waarom we er zelf niet uit zouden komen. Er is hier geen sprake van grote persoonlijke tegenstellingen.
- Zie ook:
- Algemeen