h

De week van Peter van Zutphen, SP-wethouder in Heerlen. 1) De begrotingsdebatten

1 juli 2007

De week van Peter van Zutphen, SP-wethouder in Heerlen. 1) De begrotingsdebatten

Dat was wel schrikken dinsdagmorgen, toen ik hoorde dat collega Karel Scholtissen wegens ziekte zijn werkzaamheden moest neerleggen. Allereerst natuurlijk voor hem zelf, nadat hij vorig jaar na een hartinfarct al een tijd uit de running was geweest. Maar ook omdat al gauw duidelijk werd dat ik weer tijdelijk de gemeentelijke financien onder mijn hoede moest nemen. Dat nota bene een dag voor de begrotingsdebatten, waarbij allereerst de wethouder financien aan zet is.

Maar dat soort onverwachte verantwoordelijkheden horen nu eenmaal bij de functie, dus mopperen heeft geen zin. Gelukkig had ik de essentie van de betreffende stapels papier sowieso al goed in mijn hoofd zitten, en via enkele spoedafspraken met de betreffende ambtenaren heb ik mijn kennis nog gauw even bijgespijkerd.Weliswaar krijg je voor zo'n debat heel snel goede schriftelijke informatie, de discussie en soms het gevecht met de raad moet je uiteindelijk toch alleen doen, maar gelukkig is alles goed gegaan.

Debegrotingsbehandeling is heel goed afgelopen, de overgrote meerderheid van de raadheeft ingestemd met de richting die het College in 2008uit wil, en met het lijstje met de keuze waar het geld heen zou moeten gaan.Dit wordt verder vertaald in de begroting zoals die dan in oktober definitief door de gemeenteraad vastgesteld wordt, en daarmee kunnen we dan weer aan de slag om onze - vind ik - heel goede plannen verder te realiseren.

Weliswaar was de uitkomst goed, het debat zelf was geen hoogtepunt, zoals dat in Heerlen helaas nooit met begrotingsdebatten het geval is. Een visie op de richting waar Heerlen heen moet kwam alleen van de SP en van de VVD. Voor de rest was het veel te veel een waslijst van vragen en vraagjes, die op zich wel heel belangrijk kunnen zijn maar waarvoorandere gelegenheden veel geschikter zijn om ze op een goede manier te beantwoorden.

Verder viel me op dat met name de Stadspartij haar zware verkiezingsnederlaag van maart 2006, en het feit dat ze daardoor in de oppositie zijn gekomen, kennelijk nog steeds niet heeft kunnen verkroppen. Fractievoorzitter Nico Aarts leek de hele vergadering boos te zijn. Daar is op zich niks mis mee, als je dan ook zegt waar je het niet mee eens ben. Maar dat deed hij niet, pas op het allerlaatst meldde hij tegen de herinvoering van het schoolzwemmen te zijn, en tegen een mogelijk nieuw zwembad in Heerlen. Vervolgens stemde zijn partij - als enige - tegen haast alle voorstellen van het College.

Een verhaal apart was ook het enige GroenLinks-raadslid Sajjad Rahnama'i. Voor de verkiezingen leek hij een aanwinst voor de raad, op 22 februari 2006 meldde ik het volgende op deze weblog:

Verfrissend was het geluid van de nieuwe GroenLinks-lijsttrekker Sajjad Rahnamij. Na de bijna 16 jaar durende kleurloosheid van GroenLinks in Heerlen onder Harrie Winteraeken klinkt hij in ieder geval veel linkser!

Maar daarna is hij toch tegengevallen, volgens mij met name doordat hij zich verwijtbaar slecht informeert, en daarom allerlei beweringen doet die gewoon feitelijk niet kloppen, waaraan hij vervolgens bizarre conclusies vastknoopt.

Zo kwam hij met een hele reeks beweringen en eisen over zaken waar de raad al veel eerder besluiten heeft genomen, en beweerde hij vervolgens dat er niets aan gebeurde. Over de asielzoekers en het Generaal Pardon (in mei op een prima manier besproken, GroenLinks was afwezig). Over de problemen met de schuldhulpverlening (de raad heeft tot twee keer toe uitgebreid besproken hoe we het anders gaan doen, en op 2 juli gaan we van start, hetgeen hem geheel ontgaan was). Over de bijstand, waarbij hem eveneens een hele reeks besluiten tot verbetering van onder andere de bijzondere bijstand ontgaan was. Over het Centrum voor Diversiteit, waarover hij beweerde dat ze gekort waren op hun subsidie terwijl ze juist meer subsidie gekregen hebben.

Dat Rahnama'i het vervolgens ook nog eens presteert om op de website van GroenLinks te doen alsof hij belangrijke toezeggingen heeft afgedwongen terwijl het alleen ging om het herhalen van wat daarover tevoren al lang was besloten was het dieptepunt.

Ik heb in de raadsvergadering gezegd dat ik boos en verdrietig was over hem. Boos over zijn onjuiste voorstelling van zaken, verdrietig over het feit dat dit van een "linkse broeder" kwam.

GroenLinks zou een rol kunnen spelen door als linkse oppositiepartij waar nodig (?) de SP scherp te houden. Maar als zelfs de meest elementaire feitenkennis ontbreekt komt daar niets van terecht.

U bent hier