h

Europese Grondwet- referendum?

25 september 2007

Europese Grondwet- referendum?

Een referendum over het Europese verdrag lijkt van de baan. Fractievoorzitter Tichelaar maakte na een urenlange vergadering bekend dat de overgrote meerderheid van de PvdA zich tegen het referendum keert.
Daarmee is er geen meerderheid in de Tweede Kamer vr een referendum.Het grootste deel van de PvdA-fractie vindt dat het verdrag geen grondwettelijk karakter heeft en dat er daarom ook geen referendum nodig is.Het advies van de Raad van State heeft daarbij zwaar meegewogen. De fractievoorzitter zegt dat de fractieleden die voor een referendum zijn, zich bij het besluit hebben neergelegd.
Hij verwacht datzij uiteindelijk ook tegen stemmen.

Initiatiefwet
De SP werkt aan een initiatiefwet voor een referendum, die in elk geval kan rekenen op de steun van PVV, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren.

De regeringspartijen CDA en Christenunie zien er niets in, en de PvdA uiteindelijk dus ook niet.

Binnen de PvdA bestaat grote verdeeldheid over de kwestie. Onder anderen Tichelaar en partijleider Bos zeiden in een eerder stadium vr een referendum te zijn.

Het referendum speelde ook een rol in de verkiezing van een nieuwe partijvoorzitter. Kandidaat-voorzitter Pronk was voor, net als de gisteren gekozen Ploumen. De laatste voegde er wel aan toe dat dit haar persoonlijke mening was.

Spoeddebat
Het kabinet besloot vrijdag dat het zelf geen voorstel zal doen voor een referendum. En van de argumenten is dat het verdrag iets heel anders is dan de Europese grondwet, die twee jaar geleden door de bevolking werd verworpen.

De Tweede Kamer voert volgende weekeen spoeddebat over het referendum met premier Balkenende. Balkenende is nu in New York.

Bron: www.nosjournaal.nl

"Als er weer iets komt dat ook maar enigszins lijkt op wat het Grondwettelijk Verdrag heette, zal dat weer via een referendum moeten lopen." Wouter Bos- PvdA-lijsttrekker vlak voor de verkiezingen.

"Het resultaat is zo goed dat je niet bang moet zijn het voor te leggen aan de bevolking. Ik zie geen enkel argument om geen referendum te houden." Jacques Tichelaar- PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer tijdens het zomerreces.

U bent hier