h

Foutje?

4 september 2007

Foutje?

Op 2 mei 1984 is een atoombom van een transportwagen gevallen op het vliegveld Brggen bij het de Duitse plaatsje Elmpt, vlakbij Roermond. De Britse strijdkrachten hebben deze slordigheid" nu pas bevestigd, berichtte de Rheinische Post maandag. Het gaat om een kernbom die acht keer zoveel explosieve kracht bevatte als de atoombom die in 1945 het Japanse Hiroshima vernietigde.

De bom van het type WE 177 C gleed in de regen van de vrachtauto, doordat hij niet goed was vastgemaakt. Het projectiel viel van een hoogte van 30 tot 40 centimeter op de betonnen vloer.

Van de kernkop werd voor de zekerheid een rntgenfoto gemaakt, waaruit bleek dat hij niet beschadigd was. De zes betrokken militairen zijn destijds streng bestraft, aldus de Britten. Het Britse leger bevestigde het incident na berichten erover in het blad New Scientist.

De basis in Brggen werd na het incident meteen afgegrendeld. Specialisten haalden de bom uit elkaar om te bekijken of er een beschadiging was. Daarbij zijn zelfs rntgen-opnames van de kernkop gemaakt. Na dit onderzoek is de bom per vliegtuig naar Groot-Brittanni vervoerd.

Op de basis Brggen waren tot eind jaren negentig jachtbommenwerpers gestationeerd die deWE 177 C konden lanceren. Deze eenheden hebben de basis inmiddels verlaten.
Bron: www.ld.nl

U bent hier