h

Basisbeurs

17 oktober 2007

Basisbeurs

De studentenbonden zijn woedend over het idee van minister Plasterk van Onderwijsom de basisbeurs voor studenten af te schaffen.Volgens de LSVb en het ISOlopendecollegebanken daardoor leeg.

"Door deze maatregel wordt onherstelbare schade toegebracht aan de toegankelijkheid van het onderwijs. Het is onbegrijpelijk dat een kabinet dat juist de uitval in het onderwijs wil tegengaan ende participatie van allochtonen wil verhogen, deze maatregel wil nemen", schrijven ze op de website van de LSVb.

Er zal nog deze weeken spoeddebat over de kwestie worden gevoerd in de Tweede Kamer. Dat debat isaangevraagd door GroenLinks en de SP.

OokD66is bezorgd. Fractieleider Pechtold noemt het plan een "onbegrijpelijke noodgreep".

Lerarentekort
Plasterk probeert ruim een miljard euro in zijn begroting te vinden om de lerarensalarissen te verhogen. Daarmee moet op termijn een lerarentekort worden voorkomen.

En van demaatregelen die hij heeft laten doorrekenen is het afschaffen van de basisbeurs. Die zou moeten worden omgezet in een lening, die na de studie moet worden terugbetaald.

Een andereoptie is het verhogen van het collegegeld.

Plasterk zegt in antwoord op alle commotie dat er allerlei ideen, rijp en groen, op een rijtje zijn gezet. Het afschaffen van de basisbeurs is er daar n van, en wat hem betreft niet heel serieus is.

253 euro
De studentenbonden vinden dat het miljard niet alleen moet worden opgebracht door het ministerie van Onderwijs, maar ook door andere ministeries.

De basisbeurs voor uitwonende studenten bedraagt nu 253 euro per maand.
Bron: www.nosjournaal.nl

U bent hier