h

ROOD sluit onderzoek naar Heerlens deurbeleid af

20 oktober 2007

ROOD sluit onderzoek naar Heerlens deurbeleid af

deurbeleid-2-copy.JPG

Tijdens de afgelopen drie maanden was ROOD Heerlen vaak in de stad te vinden. Tijdens uitgaansavonden trok de jongerenclub er geregeld op uit om met jongeren te spreken over het deurbeleid in de (Park)stad. Veel enthousiaste jongeren bleken hun mening meer dan graag kwijt te willen, en vertelden voluit. Wat valt er te concluderen uit dit jeugdige geluid?

Allereerst blijkt uit de gegevens van de ondervraagde jongeren, dat iets meer dan de helft al eens geweigerd is in een van de Heerlense uitgaansgelegenheden. Aangezien ROOD bijzonder oor had voor discriminatie, werden evenveel allochtonen als autochtonen ondervraagd, zodat we een goede vergelijking konden maken. Er bleek geen duidelijk verschil te zijn tussen de twee groepen als het gaat om weigering aan de deur. Wl gaven veel jongeren met donkere huidskleur aan bezorgd te zijn over het deurbeleid. Veel allochtone jongeren weten reeds precies wanneer zij wel en niet binnenkomen, afhankelijk van het (vrouwelijk en/of blank) gezelschap. Alhoewel ROOD dit zeer betreurt, betreft het slechts een deel van de ondervraagden. Andere reden van weigering zijn met name sportschoenen (die vaak al in de reglementen verboden zijn), overige kleding en geen legitimatie. Wetende dat deze redenen ook uit pure willekeur misbruikt kunnen worden, gaven veel jongeren aan begrip te hebben voor weigering op basis van dit soort vooraf vastgestelde regels.

deurbeleid-3-copy.JPG deurbeleid-4-copy.JPG

Met name het feit dat jongeren weer aangaven zich graag te willen uitspreken over zaken die zj belangrijk vinden stimuleert ROOD om dit soort onderzoeken ook in de toekomst uit te voeren.

Voor meer (specifieke) info over de resultaten neem contact op met Paul Dohmen: paul-dohmen@home.nl .

U bent hier