h

542 euro meer

8 november 2007

542 euro meer

Meer concurrentie tussen zorgverzekeraars is goed voor alle burgers, sprak oud-minister Hoogervorst in september 2004. Toch betaalt een gemiddeld gezin komend jaar 542 euro meer zorgkosten dan in 2006. Er is een hoop propaganda geweest voor de invoering van de wet, maar ik geloof niet dat iemand het gevoel heeft dat het er beter op geworden is. In Zwitserland, waar een vergelijkbaar systeem is ingevoerd, zijn de premies na jaren nog veel forser gestegen.Vraag is of Kant zich bedonderd voelt. Het zou allemaal goed komen in de zorg, maar we hebben er vooral een hoop poeha bij gekregen. Het debat gaat nu over financile knelpunten. Het geschuif met geld, je wordt er horendol van.
(De Pers)

Belangrijk verschil dit jaar is dat de no-claim wordt afgeschaft. Het eigen risico komt ervoor in de plaats. De no-claim werd bekostigd uit een 90 euro extra bijdrage op de basisverzekering, die betaalde iedereen. Werd je niet ziek, (alsof je daarin een keuze hebt) dan kreeg je 255 euro terug. Met het eigen risico is de 90 euro die iedereen betaalde van de basiszorgverzekering verdwenen. Wordt je onverhoopts ziek (dit keer met uitzondering van chronisch zieken) dan betaal je de eerste 150 euro zelf. De SP zal blijven strijden tegen deze omgekeerde solidariteit, waar ziek betaald voor gezond. Gisteren nog, ditmaal in de Eerste Kamer.

De basisverzekering daalt volgens berekeningen gemiddeld met 51 euro. Hierin is de 90 euro van de afschaffing van de no-claim al inbegrepen. De aanvullende ziektekostenverzekeringen stijgen gemiddeld met 10%. Mocht je onverhoopts zorg nodig hebben dan moet je nog 150 euro eigen risico betalen. De zorgtoeslag - als je daar recht op hebt - zal dit niet volledig compenseren.

Om goedkoper uit te zijn sluiten steeds meer mensen zich aan bij een zorgcollectief. Via het werk, een vereniging of gewoon op internet. De redenatie erachter klopt. Hoe meer mensen zich samen verzekeren, hoe goedkoper. Maar aangezien niemand zonder zorgverzekering mag zijn, is het toch niet raar gedacht dat we met 16 miljoen Nederlanders, het grootste collectief vormen?

Goede zorg is niet goedkoop. Dat de zorgkosten - mede door de vergrijzing - stijgen zal niemand ontkennen. Maar marktwerking is niet de remedie, noch de afremmer hiervan. Het heeft voor een enorme bureaucratische rompslomp gezorgd en de zorg is er niet beter op geworden. Inmiddels zijn er verschillende verzekeraars gefuseerd en zijn er nog maar een paar over, die steeds machtiger worden, en uiteraard alles doen om de aandeelhouders tevreden te houden (lees: winst maken).
Bron: www.janmarijnissen.nl

U bent hier