h

Vrehen en zijn AZL-miljoenen

3 december 2007

Vrehen en zijn AZL-miljoenen

De oud-koempels strijden nog steeds voor hun AZL-poen. 27.000 mensen ondersteunden hun eis. Terwijl het CDA op 'ongevaarlijke' wijze leek mee te strijden, deed CDA-gedeputeerde Vrehen aan ouwerwets handjeklap. Die oud-koempels moeten immers niet zeuren, zal Vrehen gedacht hebben.

Allerlei goede doeleinden ontvangen nu geld van AZL/de Weijerhorst. niets mis met het sillicose-onderzoek, maar jammer dat de oud-koempels er zelf niets over te zeggen hebben.

Stichting De Weijerhorst schenkt het academisch ziekenhuis Maastricht 3 miljoen euro voor hulp aan oud-mijnwerkers. De 3 miljoen euro maakt deel uit van de 65 miljoen euro die ING heeft betaald voor pensioenbedrijf AZL. Via onderzoek kijkt het AZM naar lichamelijke maar ook geestelijke problemen van oud-koempels met longaandoeningen.

Die krijgen daarna een individuele behandeling aangeboden. Ook begint het AZM met het geld een internationaal onderzoek naar silicose. De oud-mijnwerkers en de Stichting De Weijerhorst zijn het oneens over de besteding van de AZL-gelden. De oud-mijnwerkers willen een deel van de opbrengst om hun pensioen te verbeteren. Maar dat geld krijgen ze niet persoonlijk. In juni werd daarom bepaald dat 3 miljoen van de opbrengst naar medisch onderzoek gaat, de rest naar het stimuleren van werkgelegenheid in Limburg.
Bron: www.l1.nl

U bent hier