h

De dag dat de Dollar valt

15 januari 2008

De dag dat de Dollar valt

Maandag 14 januari zond VPRO's Tegenlicht een update uit van de eerdere 'reconstructie' met de titel De dag dat de Dollar valt.

Iedere werkdag lenen de Verenigde Staten 3 miljard dollar van het buitenland om hun uitgavenpatroon te financieren. Economen maken zich zorgen over de groeiende tekorten en vrezen dat de oplopende schuldenlast uiteindelijk tot de ineenstorting van de dollar zal leiden. Dit zal grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie. Maandag 14 januari zond Tegenlicht de update uit waarin duidelijk wordt dat enkele scenario's zich al hebben afgespeeld. Het is niet de vraag OF maar wanneer de dollar in elkaar stort.

Bekijk hier de uitzending.

Toeval of niet. Vandaag in het NOS-journaal:

Hoe groot is de averij die de kredietcrisis en de malaise op de huizenmarkt in de VS hebben veroorzaakt. De financiele wereld houdt zijn adem in, want de komende dagen wordt meer duidelijk.

Deze week maken de grote Amerikaanse banken namelijk hun resultaten over 2007 bekend. Daar valt uit af te leiden welke bedragen ze zijn kwijtgeraakt aan slechte leningen.

Vandaag werd de cijferreeks geopend door Citygroup, de grootste bank in de VS. Het viel niet mee: de schade is in het laatste kwartaal op 18 miljard dollar uitgekomen.

Afgeschreven
Dat is veel meer dan de eerdere voorspelling van 11 miljard dollar die de Citygroup zelf heeft gegeven. Bovendien is het ook ruim meer dan in het derde kwartaal, toen er 6,5 miljard dollar werd afgeschreven.

Als gevolg van het slechte vierde kwartaal kon Citygroup in 2007 nog maar net uit de rode cijfers blijven met een jaarwinst van 3,6 miljard dollar.

De cijfers die nu naar buiten worden gebracht zijn veel harder dan die tot nu toe zijn genoemd. De jaarcijfers kunnen namelijk geen natte-vingerwerk zijn, omdat ze door accountants goed zijn goedgekeurd. Dat geldt niet voor de vorig jaar gepubliceerde kwartaalcijfers.

Wereldwijd
De financiele ellende brak afgelopen zomer uit, toen hypotheekbanken, die de afgelopen jaren met groot gemak leningen hadden verstrekt aan huizenkopers, in moeilijkheden raakten.

Het werd een wereldwijde crisis, toen bleek dat ook andere banken, niet alleen in de VS maar ook in Europa, voor miljarden dollars schade hadden geleden. Oorzaak was dat banken met ingewikkelde constructies de (inmiddels waardeloze) hypotheken aan elkaar hadden doorverkocht.

Als gevolg daarvan is er een gebrek aan vertrouwen; banken zijn terughoudend om elkaar geld te lenen en ook bedrijven kunnen niet zo gemakkelijk meer op kredieten rekenen.

Recessie
De vertrouwenscrisis raakt dan ook de hele economie. Volgens economen is de kans groot dat de Amerikaanse economie op een recessie afstevent.

Banken zijn tientallen miljarden dollar kwijtgeraakt aan de kredietcrisis. Later deze week, als ook andere Amerikaanse banken hun cijfers uit hebben gebracht weten meer. Maar nog niet alles, want Nederlandse banken brengen pas in maart hun cijfers naar buiten.

U bent hier