h

Studeren en de PvdA

2 januari 2008

Studeren en de PvdA

Eerst Plasterk, nu Tichelaar. De PvdA wil de studiefinanciering aanpakken. De PvdA wil overduidelijk studenten op laten draaien voor financieringsproblemen in het onderwijs.
Kennis-economie? Verspreiding van kennis, welvaart en macht?

PvdA-fractieleider Tichelaar heeft geopperd om de studiefinanciering in de toekomst af te schaffen. In een interview met Vrij Nederland noemt hij het een optie om studenten aan de universiteiten en hogescholen de kosten voor hun studie volledig te laten terugbetalen als zij afgestudeerd zijn.

Volgens Tichelaar wordt het door de vergrijzing onmogelijk het studiegeld nog langer uit de belasting te betalen omdat de belastinginkomsten zullen dalen. Om stevige belastingverhogingen te voorkomen, moeten de uitgaven van de staat omlaag, aldus Tichelaar.

Het geld dat vrijkomt door universitaire studenten en die aan het hbo hun studie volledig te laten betalen, zou Tichelaar willen investeren waar het meest nodig is: het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo.

In onder meer in Australie, Groot-Brittannie en de Verenigde Staten bestaat al een leenstelsel. Iemand die is afgestudeerd moet naar rato de studie terugbetalen, bijvoorbeeld in 25 jaar.
Dat systeem zou volgens Tichelaar dus ook in Nederland ingevoerd kunnen worden. Hij zegt zich te realiseren dat het plan op dit moment niet haalbaar is in Nederland. Maar we moeten wel bereid zijn erover te praten.

SP: Nekslag
De SP noemt het plan van Tichelaar de "nekslag voor het hoger onderwijs".
"Eerst kwam minister Plasterk met het plan de basisbeurs af te schaffen. Toen wilde hij de masteropleiding niet meer financieren en daarna kondigde hij aan het collegegeld te verhogen voor de lerarensalarissen," zegt SP-Kamerlid Renske Leijten.

"Dit is dus het vierde PvdA-voorstel om studenten te laten opdraaien voor financieringsproblemen in het onderwijs. Het is treurig dat juist de PvdA keer op keer pleit voor hoge studiekosten en dus breekt met de uitgangspunten van spreiding van kennis, macht en inkomen."

Volgens de SP bevordert het plan de toegankelijkheid van het onderwijs niet. "Nu kiezen jongeren soms al voor werken boven studeren en dat is slecht, zowel voor de ontwikkeling van ons land als voor onze economie. Goed onderwijs betaalt zichzelf immers terug."

Pechtold
Ook D66-fractieleider Pechtold heeft geen goed woord over voor het idee van Tichelaar: "De balans is hier volledig zoek. Waarom moeten MBO'ers alles betaald krijgen en HBO- en universitaire studeten alles zelf betalen?"

"Alsof studenten een last zijn voor de rest van de maatschappij. Studenten hebben natuurlijk baat bij hun opleiding, maar de rest van de maatschappij net zo goed. Nederland moet het in de toekomst hebben van kennis, talent en initiatief. Dit voorstel om het onderwijs te nivelleren is een rem op de toekomst van Nederland."
Bron: www.nosjournaal.nl

U bent hier