h

Week van Ben

28 januari 2008

Week van Ben

Ben Tarici, beheerder van het Heerlense SP-huis, activiteitenleider en spil in het praktische werk van de Heerlense SP-afdeling vertelt in een wekelijkse bijdrage over wat er zoal op het SP-huis gebeurde.

Beste mensen, hier ben ik weer!

Donderdag heb ik gedemonstreerd met de schoonmakers georganiseerd in FNV Bondgenoten. Ik ben met zo'n 40 schoonmakers meegegaan met de FNV Schoonmaak-miljonairstour 2008. 3 grote schoonmaakbazen die in de Quote 500 staan, zijn bezocht. Begonnen in Lanaken in Belgie (Hago), toen naar Vlaardingen (GOM) en via Blaricum (Asito) naar Utrecht. Een hele tour, met de bus vol. 's Avonds zijn we nog bij de werkgeversvergadering binnen gevallen.

Daar heeft een van de schoonmakers voortreffelijk gesproken voor de schoonmakers en goed duidelijk gemaakt dat ze betere arbeidsvoorwaarden willen hebben. 10 EURO bruto per uur bijvoorbeeld! Daarna hebben wij samen gegeten en gedronken. Dat hadden de demonstranten ook hard nodig na zo'n lange dag. Ben benieuwd wat de onderhandelingen hebben opgeleverd.Dag erna heeft de SP actie gevoerd bij de Veolia-Chauffeurs in Heerlen, deze hebben wij een brief en een stuk KANJER-KOEK gegeven. Daar kunnen de chauffeurs invullen wat zij vinden van de omstandigheden van hun werk, en de voordelen-en nadelen. De antwoorden zijn anoniem, er zijn al veel brieven binnen. Wij verwachten nog meer brieven, ik heb trouwens veel contact met de chauffeurs, omdat ik veel reis met de bus.

Ik praat nogal gemakkelijk met iedereen, al ben ik in de woestijn, al is het met een kameel. Ik zeg wel wat ik kwijt wil, lijkt mij ook verstandig. Vind van mezelf dat ik een denker en doener ben. Ben met beiden bezig. Doeners zijn ook denkers. Want zonder te denken kun je niets doen. Filosofie op het SP-huis, haha!

Binnenkort gaan we een pamflet bij de licom uitdelen. De SP heeft de Licom-leiding op klachten van mensen gewezen. De SP zal de mensen nu informeren over wat Licom belooft. Het is gewoon heerlijk om actief te zijn met mensen. Je treft altijd goede mensen maar ook zeikerds. De beroeps-negatievelingen.

Het valt mij ook op hoe 'gewone' mensen onderschat worden. Ik erger mij vaak, als men het altijd over geleerde mensen heeft, het erop lijkt dat die mensen een streepje voor hebben op anderen. En, zeker, opleiding is belangrijk, misschien wel het belangrijkste, maar dat wil niet zeggen dat je automatisch een beter mens bent. Als alle laaggeschoolde mensen stoppen met werken, dan stopt de hele maatschappij. Laten we dat nooit vergeten!

Kijk maar in Napels, daar staan de vuilniszakken hoog op straat en de regering daar weet niet wat zij moet doen, waar is hun geleerdheid dan?

Jan Marijnissen zei eens: Om na te denken, hoef je niet voor geleerd te hebben.

En zo is het!

Ik stap uit de bus en ik hoor carnavalsmuziek, het barst hier in Heerlen weer los van plezier, de biertaps zullen weer rijkelijk stromen. De grote optocht van Heerlen bekijken vind ik wel leuk, maar ik geef er zelf niets om. Ik vind het wel leuk als andere mensen zich amuseren.

Vorige week een afschuwelijk bericht gelezen: 45.000 doden maandelijks in de Congo-conflict, strijd in het Oosten van Congo. In 10 jaar tijd 5,4 miljoen doden, door ziektes, honger en oorlog. Een filmster is dood gevonden in Amerika, daar hoor je meer van in de pers dan van de miljoenen doden in de Congo. Dat zegt toch veel over de hedendaagse maatschappij.

Over kranten gesproken. Bij het Limburgs Dagblad gaan de journalisten misschien staken. Toch een interessant gezicht. Stop de moord op het Limburgse woord. Ik wens de journalisten veel succes.
Een andere krant komt uit heel binnenkort: de NU kranten van de SP. In het SP-huis zal de zaal weer vol met kranten liggen. Landelijk gaan er een paar miljoen NU SP kranten uit. Met dank aan de doeners zullen de kranten straks weer weg zijn: Bedankt alvast!

Met vriendelijke groeten,

Ben Tarici

U bent hier