h

5 jaar Irak

20 maart 2008

5 jaar Irak

Vlag

Vijf jaar na de Amerikaanse invasie is de mensenrechtensituatie er in Irak niet beter op geworden. Zo loopt de bevolking dagelijks het risico om ten prooi te vallen aan sektarische strijders of door de overheid te worden opgepakt en gemarteld. De ruim vier miljoen Iraakse vluchtelingen zijn voor hun overleving grotendeels afhankelijk van voedselhulp. Tot die verontrustende conclusie komt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een maandag verschenen rapport. (Trouw)

Gisteravond zond Tegenlicht De verkoop van een oorlog uit, een reconstructie van de communicatie-strategien van de Amerikanen om de internationale gemeenschap te overtuigen van de noodzaak van de oorlog in Irak. Een documentaire die je zeker moet kijken, als je even tijd hebt.

Harry van Bommel heeft naar aanleiding van de uitzending vragen gesteld over de rol van luitenant Kolonel Jan Blom. Hij stond drie dagen nadat de inval in Irak was begonnen per ongeluk bij de persconferentie van de coalition of the willing. Maar ons land was niet militair-actief betrokken bij die oorlog. Wat deed Blom daar? In de documentaire wordt duidelijk dat Blom een zwijgplicht is opgelegd door Defensie. Hij mocht niet reageren. Waarom..?

Bron: janmarijnissen.nl

U bent hier