Provincie: meer Polen in de schuur
Provincie: meer Polen in de schuur
Oost-Europese werknemers die mogen slapen in de stal of schuur. Nog net niet naast de os en de ezel. Het Provinciale Bestuur (van CDA en PvdA) vindt het allemaal welletjes. Onbeperkte aantallen tijdelijke buitenlandse werknemers op boerderijen, wat haar betreft! Burgemeester Waals van Venray sprak in 2006 over 'moderne slavernij' toen hij de beelden zag van in schuren, boerderijen en campings gehuisveste Polen.
Helemaal krom wordt het wanneer uitgerekend de heer van Gool van Otto boos is. Van Gool wie? Vara's Zembla zond in 2006 een aflevering uit met de naam 'Daar komen de Polen'. Mensen als Van Gool (Otto) en Van Heugten (Metalflex) dromen van een eigen Pools dorp. Gescheiden van de buitenwereld en geschapen naar het beeld dat zij hebben. Want, zoals Van Heugten zegt: "de wereld is vrij, de wereld is open." Zij hebben immers niemand gedwongen. Waar kennen we die redenering van?
Bekijk eens in de Zembla-aflevering hoe vrij de wereld is voor Poolse werknemers die in bedwang worden gehouden door de Orde en Netheid-controleurs van Otto en Metalflex!
Voor mensen als Van Heugten en Van Gool zijn de Poolse en andere Oost-Europese werknemers niets meer of minder dan goedkope productiemiddelen die in bedwang gehouden moeten worden. Hun bedrijven floreren op goedkope Polen.
Dat uitgerekend de Provincie nog minder interesse heeft in de leef- en werkomstandigheden van deze Oost-Europeanen, is diep triest. De Provincie schaart zich hiermee achter ondernemers en 'handelaren' die goedkope Oost-Europeanen als niets anders beschouwen dan het ultieme productiemiddel. Goedkoop omdat op z'n zachtst gezegd lang niet altijd de Nederlandse arbeidsvoorwaarden gehanteerd worden.
Uitgebuit door de Metalflexen en Otto's in dit land en in de steek gelaten door de (Provinciale) overheid...
Mag je van mensen die in Nederland werken, verwachten dat zij normale huisvesting vinden in plaats van afgebakende dorpen of volgepropte boerderijen? En: hebben we van de afgelopen 30 jaar integratie-ervaring met 'tijdelijke arbeidskrachten' niets geleerd?
De limiet aan het aantal te huisvesten buitenlandse werknemers op boerderijen wordt opgeheven als het aan Gedeputeerde Staten (GS) ligt. GS heeft hier dinsdag toe besloten om de grote hoeveelheid werknemers uit met name Oost- en Midden-Europa te kunnen huisvesten in de provincie.Maastricht
Door Pieternel KellenaersAgrari?rs die nu hooguit twintig buitenlandse werknemers in het woongedeelte van de boerderij of in woonunits op het erf mogen huisvesten, mogen van GS onbeperkt werknemers huisvesten in tot wooneenheden omgebouwde schuren en stallen. Het is aan de gemeenten om te bepalen in hoeverre ze hiervan gebruikmaken en welke gebieden hiervoor geschikt zijn. Het voorstel van GS wordt vrijdag verstuurd aan de statencommissie voor het Fysiek Domein, die het op vrijdag 28 maart zal bespreken.
De provincie bekijkt nog of het aantal buitenlandse werknemers dat in huizen binnen de dorpskernen beperkt kan worden. De maatregelen zijn volgens gedeputeerde Ger Driessen (ruimtelijk beleid) bedoeld om gemeenten meer mogelijkheden te bieden voor de huisvesting van buitenlandse werknemers. Driessen: "Deze mogelijkheden moeten een tijdelijk karakter krijgen om te voorkomen dat er een permanente woonbestemming in het buitengebied ontstaat."
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB reageert verheugd op het nieuws. "Dat zou voor een aantal bedrijven waar veel met seizoensarbeiders gewerkt wordt een uitkomst zijn", zegt beleidsmedewerker Cyriel Lebens van de LLTB. Ook burgemeester Kees van Rooij van Horst aan de Maas is blij met de verruiming. "Hier hadden wij met een aantal Noord-Limburgse gemeenten ook om gevraagd. Nu kunnen caravans en wooncontainers uit het landelijk gebied verdwijnen om plaats te maken voor adequate huisvesting binnen de bedrijven. Bovendien zijn hier veel glastuinders die hun bedrijf hebben uitgebreid en daardoor meer werknemers willen huisvesten."
Minder gelukkig is directeur Frank van Gool van uitzendbureau Otto in Venray, die in Laarbruch een groot Poelendorp bouwt. "Dan gaan we terug naar de Middeleeuwen met mensonwaardige toestanden. Met werken en slapen op hetzelfde bedrijf biedt je die mensen geen sociale leefomstandigheden."
Bron: www.ld.nl
- Zie ook:
- Algemeen