h

Bakker

16 juni 2008

Bakker

Dat de commissie Bakker niet veel goeds zou betekenen voor werknemers in dit land was natuurlijk al duidelijk toen TNT-baas Bakker ("25% minder loon voor de postbode om beter te kunnen concurreren") werd aangesteld voor deze taak.

Geluk bij een ongeluk. De politieke verhoudingen komen mooi tot uiting in de reacties op Bakker. Van Mouwen opstropen bij de coalitiepartijen tot de schuld in de schoenen schuiven van allochtonen door de PVV.

Oordeel zelf wie wat op heeft met werknemers in Nederland!

De commissie-Bakker stelt ingrijpende maatregelen voor om de komende decennia mensen aan het werk te krijgen en te houden. Wat zijn de reacties op het rapport?

Balkenende: mouwen opstropen
Premier Balkenende erkent dat er iets moet gebeuren. Hij hoopt dat iedereen zowel de analyse als de aanbevelingen van de commissie-Bakker serieus weegt. "We zullen de mouwen moeten opstropen", aldus de premier die het rapport in ontvangst nam. Binnen enkele weken komt het kabinet met een reactie op het rapport.

Minister Donner: iedereen aan de slag
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vindt dat Bakker duidelijk heeft gemaakt dat het nijpende arbeidstekort niet aangepakt moet worden met een paar maatregelen, maar in een breder perspectief gezien moet worden. Het rapport geeft oplossingsrichtingen die perspectief bieden. "Niet alleen de politiek moet wat doen, maar iedereen moet aan de slag om het probleem op te lossen", aldus de CDA-minister.

CDA: rapport met lef
Het CDA is positief over de voorstellen omdat het duidelijk maakt dat er snel veel moet gebeuren. "Het is een rapport met lef", zegt het Kamerlid Van Hijum. Het kabinet en de sociale partners moeten snel aan de slag met de korte termijn maatregelen. De regeringspartij houdt zich op de vlakte over de voorstellen voor de langere termijn, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd. Van Hijum spreekt over "interessante denkrichtingen".

PvdA: handen uit de mouwen steken
De PvdA vindt dat het kabinet snel aan de slag moet met de korte termijn maatregelen. PvdA-kamerlid Spekman roept werkgevers en werknemers op de "handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan".
Over de ingrijpende maatregelen op de lange termijn is de PvdA gereserveerder. "Het zet interessante denkrichtingen neer, waarnaar het kabinet verder moet kijken", aldus Spekman. "Het uitgangspunt is uiteraard dat we geen oude schoenen weggooien voordat we nieuwe hebben."

ChristenUnie: goede samenhang werk en zorg
De kleinste regeringspartij vindt het een evenwichtig rapport omdat er zowel naar de verhoging van de arbeidsparticipatie als naar de verdeling van zorg is gekeken. "Meer mensen aan het werk is goed, maar wel in goede samenhang met de ook voor de samenleving zo belangrijke zorgtaken die er zijn", stelt het Kamerlid Ortega-Martijn.

VVD: maatregelen zetten geen zoden aan de dijk
De oppositiepartij is kritisch omdat de commissie geen voorstellen doet?het?ontslagrecht te veranderen. "Bakker doet interessante voorstellen, maar het ?chte probleem - het ontslagrecht - wordt niet aangepakt", aldus het VVD-Kamerlid Blok.

De maatregelen zet geen zoden aan de dijk, aldus de VVD. Het plan dat werkgevers hun werknemers moeten helpen aan een nieuwe baan is onuitvoerbaar voor de kleine zelfstandigen. "Zolang het niet gemakkelijker wordt om werknemers te ontslaan, blijven veel capabele mensen aan de kant staan."

GroenLinks: commissie levert half werk
De linkse oppositiepartij is blij dat de commissie voorstelt om de AOW te fiscaliseren, een politiek omstreden maatregel. Rijke ouderen gaan dan meebetalen aan de AOW. Maar GroenLinks is tegen het optrekken van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Langer werken is niet voor iedereen een oplossing. Partijleider Halsema vindt dat de commissie "half werk" levert. "De meer ingrijpende maatregelen komen niet snel genoeg, zijn niet compleet genoeg en niet gericht genoeg."

SP: commissie heeft gefaald
De oppositiepartij is vernietigend over het werk van de commissie. Het is geen banenplan, maar een ontmateling van de werknemersrechten, zegt Kamerlid Ulenbelt. De SP vindt dat de commissie "jammerlijk heeft gefaald". Er dreigt een arbeidsmarktmodel naar Amerikaans model. "Veel mensen hebben er een tweede baantje om rond te kunnen komen."

D66: commissie doorbreekt taboes
De partij is positief over de voorstellen, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd. De commissie-Bakker maakt duidelijk dat niets doen geen optie is, zo benadrukt partijleider Pechtold.

PVV: Bakker negeert immigratieramp

De Partij voor de Vrijheid (PVV) zegt met afschuw kennis te hebben genomen van het rapport. Er worden geen maatregelen genomen om de massa-immigratie te stoppen. "Jan en Annie betalen voor Achmed en Fatima", aldus de PVV.

Ondernemers: rapport biedt uitdagend perspectief
De ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland vinden dat het rapport een "uitdagend perspectief" biedt voor de toekomst van Nederland. "Bakker komt met onconventionele oplossingen voor een nieuw probleem, de krimp op de arbeidsmarkt," stellen de ondernemers. Het rapport moet wel in zijn geheel en niet op onderdelen worden overgenomen.

FNV: rapport met oneerlijke elementen
De vakbond is positief over de korte termijn maatregelen, zoals de uitbreiding van kinderopvang, de loonkostensubsidies, beter beroepsonderwijs en het langer werken voor parttimers. Maar op de lange termijn vreest de FNV dat de rechten van vooral werknemers met een zwakkere positie worden afgenomen, zoals de WW, de inperking van de pensioenfaciliteiten en de afschaffing van het spaarloon. "Dat is oneerlijk", stelt FNV-voorzitter Jongerius.

Bron: nosjournaal.nl

U bent hier