Rita's ware gezicht
Rita's ware gezicht
Ze belooft voortdurend vooruitstrevende oplossingen voor de problemen in ons land. Zo zal ze voor de files met een opzienbarend plan komen, zo verkondigde ze enkele weken geleden. Rita Verdonk, de politica die- vooral naar eigen zeggen- echt wil luisteren naar wat de mensen in het land te vertellen hebben. De zelfbenoemde vertolker van het woord van het volk.
Verder dan het aankondigen van haar oplossingen komt Verdonk tot dusverre echter niet. Elke vorm van inhoudelijk debat wimpelt ze weg met een verwijzing naar haar gesprekken in het land. Een vreemde en ogenschijnlijk te gemakkelijke tactiek. Natuurlijk mag van politici verwacht worden dat zij weten wat er leeft in het land, maar een politicus zonder eigen visie maakt zichzelf volstrekt overbodig en neemt geen enkele verantwoordelijkheid. Die waait immers met de waan van de dag mee. Bovendien kunnen dan de opiniepeilingen van Maurice de Hond en TNS-Nipo net zo goed het Parlement van ons land vormen.
Vandaag lijkt een uitzondering op die regel. Vandaag laat ze eindelijk wel eens haar ware gezicht zien. Hoe graag ze haar afkomst ook probeert te verbergen met verwijzingen naar gesprekken in zaaltjes of schepen in het land, is Rita Verdonk net als Geert Wilders afkomstig uit de neo-liberale familie. Die familie wil het liefst zo weinig mogelijk verantwoordelijkheden voor de allerrijksten in onze samenleving. Rita Verdonk stelt vandaag de invoering van een Vlaktaks?voor.
Een belastingsysteem waarin iedereen hetzelfde percentage belasting betaalt. Ongeacht hoeveel je verdient. Ze gaat er in haar verhaal onterecht vanuit dat het huidige systeem erg progressief is (dwz dat rijken meer betalen dan minder rijken). In de werkelijkheid mogen mensen die meer verdienen ook in hogere belastingtarieven kosten aftrekken. Dat leidt ertoe dat bijvoorbeeld rijke eigenwoningbezitters nauwelijks echt meer belasting betalen dan minder rijke huurders. Sterker nog: onderzoek liet eerder al zien dat bijvoorbeeld zo'n 45% van de totale hyptheekrenteaftrek terecht komt bij de rijkste 7% eigenwoningbezitters. Ter vergelijk: in 2004 gaf Nederland ruim 7 miljard uit aan hypotheekrente-aftrek, vijfmaal zoveel als aan huursubsidie/toeslag.
In plaats van de belastingen voor de allerrijksten nog verder te verlagen, zou het belastingsysteem pas echt progressief moeten worden. Bijvoorbeeld door het beperken van de hyptheekrente-aftrek. Daarover horen we Rita echter niet. Het hanteren van het principe de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten is wat de SP betreft een teken van beschaafdheid. Rita Verdonk denkt daar overduidelijk heel anders over.
Het goede nieuws is dat de mensen in het land naar wie Verdonk zo goed zegt te willen luisteren eindelijk haar ware gezicht kunnen zien. Ze verschuilt haar politieke agenda eens eindelijk niet achter de zaaltjes in het land. Verdonk en haar politieke bloedverwant Wilders hebben namelijk veel bredere agenda's dan de zogenaamd populaire harde woorden over integratie, moslims en allochtonen. Ze zijn in vele opzichten- en dus ook in sociale, economische en fiscale zin- de extreme varianten van de VVD: minder obstakels voor de allerrijksten, minder gezeur over inkomensongelijkheid en armoede en minder mogelijkheden voor alledaagse werknemers om zich te verzetten. Die agenda's weten zij tot dusverre met succes te verschuilen achter onder andere marginale Sinterklaas en zwarte Piet-discussies en bewuste scheldpartijen over de Antillen. Vandaag laat Rita heel even haar ware gezicht zien in een interview met NU.nl.
Maar de vlaktaks draagt niet bij aan een evenwichtigere inkomensverdeling.
"Daar gaat het ook niet om. Het gaat om meer en minder geld verdienen. De een is ondernemender dan de ander en bereid meer risico's te nemen. Ik ken ondernemers die twintig uur per dag werken. Als je acht uur per dag voldoende vindt verdien je natuurlijk ook minder. Als ik op de miljonairsbeurs rondloop en al die jachten en dure auto's zie dan denk ik: wat fijn als je dat kan kopen. Ik kan je zeggen, ik kan het niet kopen en ik heb er ook geen last van."
Rita Verdonk in een interview met NU.nl
Zou Rita ook met de thuiszorger, de schoonmaker, de beveiliger, de postbode, de buschauffeur en al die andere hardwerkende medelanders spreken? Mensen die niet in staat zijn hun werk 20 uur per dag te beoefenen, en zelfs als ze dat zouden doen niet op de Miljonairsbeurs te vinden zouden zijn. Rita Verdonk kiest heel duidelijk niet voor het verkleinen van de in de afgelopen 30 jaar excessief gegroeide inkomensongelijkheid. Rita Verdonk kiest heel duidelijk niet voor het aanpakken van armoede door solidariteit in de samenleving. Rita Verdonk kiest voor 'eigen schuld, dikke bult, had je maar 20 uur per dag moeten werken'. Waar kennen we dat geluid van?
Hoe vaker Verdonk haar masker afzet, hoe duidelijker haar ware gezicht wordt. De vraag luidt: geloven we echt dat Verdonk's politieke gezicht en agenda nog gevormd moeten worden? En zoja, zou dat dan gebeuren door de 'mensen in het land'- zoals Verdonk zelf graag wil doen geloven- of uiteindelijk toch gewoon door haar geheimzinnige donateurs?en minder geheimzinnige donateurs?
- Zie ook:
- Algemeen