h

Starterslening

29 september 2008

Starterslening

Enige tijd geleden stelden CDA en Leefbaar Heerlen de starterslening voor. De SP stemde in de raad- net als een meerderheid- tegen het initiatief. SP-raadslid Piet Brauer verklaarde in de raad toen waarom. De SP is bij een krappe woningmarkt- en dus op een aantal plaatsen in Nederland- voorstander van de starterslening. In onze regio hebben we echter te maken met vergrijzing en een weinig krappe woningmarkt. Daardoor zal de lening starters niet helpen, maar juist de prijs kunnen opdrijven en starters opzadelen met een hoge lening voor een huis dat in feite minder waard is. De SP stemde in Heerlen daarom tegen dit voorstel.

Vandaag meldt het LD:

Nauwelijks interesse voor starterslening
 Na bijna anderhalf jaar heeft nog maar een inwoner van Voerendaal interesse getoond voor de starterslening van de gemeente.

Met zo'n lening kunnen mensen die voor het eerst een huis gaan kopen, makkelijk het geld daarvoor bij elkaar krijgen. Voerendaal gaar de regels verruimen zodat meer mensen voor de regeling in aanmerking komen.

In de krant zelf staat dat Voerendaal weliswaar hoge woningprijzen kent, maar dat in gemeenten als Kerkrade en Landgraaf die lagere woningprijzen kennen, de starterslening niet erg goed gebruikt wordt. Op zich is het weinige gebruik van de lening niet eens een bezwaar. De SP vreest dat de lening in een regio waar de woningmarkt niet onder druk staat- en er door de vergrijzing zelfs woningen leeg staan- de prijs door de lening in feite hoog wordt gehouden. Daardoor profiteren niet de starters maar juist de makelaars en de verkopers van de lening. De starters zitten daarentegen wel in hun maag met een hogere lening. Een lening die vrijwel altijd terugbetaald zal moeten worden. Ook wanneer de prijs van het huis bij doorverkoop lager zal uitvallen.

U bent hier