h

Week van Ben

28 september 2008

Week van Ben

Ben Tarici, beheerder van het Heerlense SP-huis en spil in het praktische werk van de Heerlense SP-afdeling vertelt in een wekelijkse bijdrage over wat er zoal op het SP-huis gebeurde.

Beste lezers, hier ben ik weer!

Deze week hadden we een ledenbijeenkomst in het Leienhoes. Thema: Brandhaard Aarde! Over internationale politiek en machtsverhoudingen. Was een interessante discussie, o.a. over de rol van de VN en de wereldproblemen. Werden veel vragen gesteld, deze werden beantwoord door Jordy en Peter. Heb er weer veel van geleerd.

De Hypotheekcrisis in het beloofde land Amerika staat in volle aandacht. De grote mond over de vrijemarkt van verschillende partijen, dat dat de oplossing is, is afgestraft door de werkelijkheid. Noem het ongebreideld kapitalisme, noem het neo-liberalisme, of de uitverkoop van publieke belang.?De SP heeft jarenlang, als enige partij in Nederland, gezegd dat dat niet de oplossing is.

Vertrekkende bewindvoerder bij de Wereldbank, ex-chef van de Rabobank, CDA-denker en formateur Herman Wijffels, zei: deze crisis is het failliet van het Wall Street kapitalisme. Hij zei ook: Hypotheekcrisis was roofpartij. Nog een uitspraak van hem: dat hele bestel dondert nu gewoon in elkaar, want het was niet goed voor de wereld en ook niet voor de gewone mensen. Tja, maar onze eigen neo-liberale economische politiek dan? Die politiek die door het CDA uitgedragen wordt. Zou Wijffels daar op doelen? Dan kan het CDA dat in zijn zak steken.

Ik heb ook nog geen VVD'er gehoord over de financiele crisis. Ik hoop dat Nederland en de wereld leren van wat er nu gebeurt. Niet alleen veel belastinggeld in de economie steken, ook echt een ander systeem opzetten. Dat moet er gebeuren.

Hoor Wim Kok nog zeggen: de vrijemarkt is de oplossing! Had hij maar naar Jan Marijnissen geluisterd, dan zag het hier in Nederland anders uit.

Ben nog met Jordy en Ron naar EXPO Mijnwater Project geweest. Huis de Luijff Wilhelminalaan 24 Heerlen. Dat was heel leuk en zeer interessant. We hebben een tijdje met de mensen gepraat die de rondleiding deden, zij lieten ons ook filmpjes zien. We hebben ook fotos bekeken. De hele geschiedenis van de mijnen, deze hebben we ook te danken aan de vele mensen die van heinde -en verre kwamen om ons te helpen met kolen uit de grond te halen. Mijn overleden vader, heeft ook vele jaren in de mijn gewerkt, kwam uit Bosnie. Ook een overleden broer van mij, heeft jarenlang in de koel gewerkt, ikzelf ook, maar dat was van korte duur.

Had het gauw gezien. Ik heb enorm respect voor mensen die jarenlang ondergronds hebben gewerkt: onvoorstelbaar! Allerlei nationaliteiten hebben zeer goed samengewerkt, dat moest ook wel, anders kon je niet werken. Deze mensen hebben de streek rijk gemaakt.
Het is fantastisch dat we nu nieuwe duurzame energie ook uit de Mijnen kunnen halen door het Mijnwater-project.

Deze week komen de kranten -en de tribune aanzetten. De voorpagina wordt een verrassing. Verheug mij erop. Het sp-huis zal weer vol liggen, met allerlei spul, het zal weer net een rooie bijenkorf lijken.

Afgelopen zaterdag was ik gaan kijken naar Taptoe-Hoensbroek! Het was een goede zet om het te houden midden in Hoensbroek, op de markt en omgeving. Het weer zat ook mee. De sfeer was supergezellig! Ga zo door! Naderhand ben ik op een terras gaan zitten, had nog een paar euro op zak, kwam natuurlijk veel bekenden tegen van allelei pluimage, van links tot uiterst-rechts.

We hebben genoten van de muziekkorpsen, ik wou meelopen, maar met mijn kunstheupen zou ik ze niet kunnen bijhouden.

?

Ik zou zeggen, de vrolijke groeten van de 60 jarige tomaat,

Ben Tarici

U bent hier