h

Alleen een slechte burgemeester wil meer verdienen dan Balkenende

2 oktober 2008

Alleen een slechte burgemeester wil meer verdienen dan Balkenende

SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt het onbegrijpelijk dat burgemeesters meer willen verdienen dan de minister-president. Van Raak reageert hiermee op de klacht van Commissaris van de Koningin Jan Franssen dat hij moeite heeft geschikte kandidaten voor het burgemeesterschap van Rotterdam te vinden vanwege het lage salaris. Volgens de VVD'er Franssen willen mensen geen burgemeester worden als ze minder verdienen dan de premier.

Ronald van Raak
De Tweede Kamer behandelt binnenkort een voorstel om de Balkenende-norm in te voeren, een maximuminkomen voor bestuurders. De Balkenende-norm ligt op ruim 180.000 euro en gaat ook gelden voor burgemeesters. Franssen stelt echter dat de Balkenende-norm met minstens een ton verhoogd moet worden om voldoende gekwalificeerde mensen te vinden voor bestuurdersposten. De huidige Rotterdamse burgemeester Opstelten verdient 140.000 euro.

Van Raak: "Dat Franssen klaagt dat burgemeesters het voor dit geld niet willen doen, zegt veel over de moraal van onze bestuurders. Hoe halen ze het in hun hoofd om zoveel geld te eisen? Er is heus geen marktwerking voor burgemeesters. Dit zijn bestuurders die elkaar flinke vergoedingen geven. En daarbij weten ze geen maat te houden. De burgemeester moet een sociale figuur zijn. Een burgemeester die meer wil verdienen dan Balkenende, kan geen goede burgemeester zijn."

De SP had eerder al kritiek op de lobbyactiviteiten van raadsleden en Statenleden die een hoger inkomen voor zichzelf eisen.

U bent hier