h

Bewoners lopen massaal weg bij AWACS-avond

23 oktober 2008

Bewoners lopen massaal weg bij AWACS-avond

VROM zoekt steun bij regiobewoners voor AWACS problemen

Woensdag 22 oktober was er een bijeenkomst in Schinveld van het ministerie van VROM. VROM wilde de regiobewoners uitleggen waarom er nog eens 14 hectare bomenkap noodzakelijk is en dat ze de regio tegemoet zou komen op het gebied van de geluidsoverlast.


Er waren erg veel belangstellenden waaronder SP-ers uit verschillende Limburgse afdelingen en een SP-Statenlid.

Meneer Van den Brink, woordvoerder van VROM, begon niet zo goed. Hij vertelde dat hij het erg jammer vond dat VROM het beroep vanmiddag had verloren. De bewoners waren natuurlijk juist wel erg blij met dat verlies. Onderbanken hoeft nu immers niet zomaar iedereen bomen te laten kappen, ook het ministerie moet eerst een vergunning aanvragen zegt de Raad van State.

Toen meneer Van den Brink echter ging uit te leggen dat 97 procent van de AWACS-vluchten volgens afspraak verliepen en er slechts van 3 procent van de vluchten overlast kon zijn begon het publiek zich te roeren. Het is natuurlijk onzin dat men maar last heeft van 3 procent van de vluchten. Zeker de mensen in Onderbanken, Schinveld, Brunssum en zelfs Hoensbroek weten wel beter. De mensen werden boos: ?als je hele lichaam verbrand is heb je er weinig aan dat je mag kiezen of je een pleister op je arm of je been krijgt, je hele lijf doet immers pijn? sprak een mevrouw. De mensen van VROM en een hoge militair van de basis Geilenkirchen legden uit dat men dat toch anders moest zien.

Hierop werd Nico Trommelen zo kwaad dat hij zei dat deze bijeenkomst zo geen zin had. Na 25 jaar praatjes is het immers tijd voor daden, en Nico verliet de zaal. Hierop stond drie kwart van de aanwezigen op en vertrok. Wat een krachtig signaal naar VROM!

Bekijk ook het verslag op de site van onze Statenfractie.

U bent hier