h

CDA en de Buitenring: Ook Koopmans heeft SP-hulplijn nodig!

12 december 2008

CDA en de Buitenring: Ook Koopmans heeft SP-hulplijn nodig!

Foeterde CDA-gedeputeerde Ger Driessen al eens lekker gemakkelijk op de SP bij L1-radio. Gisteren was het de beurt aan CDA-Kamerlid Ger Koopmans. De CDA-machts-machinerie draait overuren.
In plaats van een serieuze inhoudelijke reactie op serieuze alternatieven voor de 4-baans High Way opent ook Koopmans de aanval op de SP. Koopmans laat zichzelf gebruiken als bliksemafleider. Niets over de inhoud, niets over serieuze kritische bezwaren van de 4-baansvariant, niets over het financiele gat... nee, nee, meneer Koopmans heeft een ander doel: de SP aanvallen.

De SP is Koopmans Grote Kwaad. Die verschuilt zich volgens Koopmans achter actiecomitees en neemt geen bestuurlijke verantwoordelijkheid.
Een om meerdere redenen interessante boodschap, want Koopmans raakt kant noch wal. Dat is blijkbaar ook helemaal niet zijn bedoeling. Een nieuwe episode van Het CDA en machtspolitiek- in het Buitenring-dossier.
5 redenen waarom Koopmans voortaan in het Buitenring-dossier beter de SP-hulplijn kan raadplegen:

1) Koopmans heeft lak aan iedereen die vraagtekens zet bij de 4-baansvariant. Koopmans bedrijft overduidelijk partijpolitiek. Hij spreekt geen moment over de inhoud en heeft slechts 1 doel: de SP aanpakken. Daarmee toont het Kamerlid weinig respect voor iedereen die inhoudelijke vraagtekens zet bij de 4-baansvariant. Als we de LD-enquete mogen geloven, is dat een grote meerderheid van de Parkstad-bevolking.

2) Koopmans heeft helemaal niets van de Buitenring-discussie begrepen. De discussie gaat namelijk helemaal niet alleen over wel of geen Buitenring. Het gaat over vergrijzing, krimp, mobiliteit, financien en vooral: is een 2baans-variant niet veel beter? Dat is toch echt iets anders dan afgeven op de SP.

3) Koopmans vindt de SP blijkbaar oppermachtig.
Dat is op het eerste oog fantastisch voor een CDA'er. Ware het niet dat Koopmans dat alleen doet als het hem goed uitkomt.
Koopmans spreekt over de SP die haar bestuurlijke verantwoordelijkheid niet neemt. Een merkwaardig standpunt. Immers: de SP levert wethouders in Heerlen, in geen van de overige Parkstad-gemeenten is er een SP-bestuurder te vinden. In Brunssum, Voerendaal, Simpelveld en Onderbanken is de SP niet eens vertegenwoordigd in de gemeenteraad. In de Provincie levert de SP evenmin bestuurders en zit de SP in de oppositie van de Provinciale Staten. Kortom: er is welgeteld 1 SP-bestuurder in 1 van alle Parkstad-gemeenten betrokken bij de Buitenring. Bestuurlijke verantwoordelijkheid ontlopen, meneer Koopmans? Hoe bedoelt u?

4) Koopmans kent het SP-standpunt in Parkstad helemaal niet.
Hij suggereert dat de SP tegen de Buitenring is. De SP zou zich verschuilen achter actiecomitees. Speciaal voor Koopmans: HIER nog eens het standpunt van de SP-afdelingen in Parkstad. Opmerkelijk is verder dat Koopmans de SP verwijt tegen de Buitenring te zijn, maar met geen woord rept over 'afvallige' CDA'ers in Kerkrade en in de rest van Parkstad. Een vraag van de L1-journalist wordt zelfs vakkundig gedraaid naar een antwoord over de SP.

5) Koopmans voert de verkeerde discussie. Een CDA-2e Kamerlid dat de aanval opent op lokale SP-afdelingen. Een interessante ontwikkeling. Heeft Koopmans geen vertrouwen in degenen die lokaal of provinciaal het standpunt van CDA-gedeputeerde Driessen verdedigen?

Het kan natuurlijk liggen aan de grote afstand van Den Haag/Velden naar Parkstad, maar Koopmans raakt kant noch wal met zijn politieke aanval op de SP. Koopmans moet zijn huiswerk nog maar eens goed overdoen. Ook als je geenszins van plan bent een inhoudelijke discussie te voeren, dien je te weten waarover je spreekt. Dat is het minste wat we van een Parlementarier mogen verwachten.

De conclusie luidt: het CDA zit in de penarie met het Buitenring-dossier en zet een bliksemafleider in. Steeds meer mensen en organisaties zetten grote vraagtekens bij het doorduwen van de 4-baansvariant. Koopmans dient blijkbaar als stormram die niets over de inhoud hoeft te zeggen of te weten, maar alleen op de belangrijkste kritische factor hoeft beuken.
Koopmans plaatst zich daarmee in een goede CDA-traditie die in de hele Buitenring-discussie al meermaals naar voren kwam: machtspolitiek bedrijven om koste wat kost een politiek CDA-kroonjuweel te redden.

Stamhoofd?Ger Driessen zal ongetwijfeld erg trots zijn....

ps, meneer Koopmans, mocht u een volgende keer WEL serieus willen discussieren: HIER de hulplijn voor alle CDA onbegrip, groot en klein.

U bent hier