h

Debatavond groot succes!

2 december 2008

Debatavond groot succes!

Op de debatavond die donderdagavond in het Grand Hotel plaatsvond vond er een interessante discussie plaats over de kredietcrisis van de afgelopen maanden. Meer dan 70 belangstellenden zagen een discussie tussen de Kamerleden Irrgang (SP) en Weekers (VVD), burgemeester Offermans van Meerssen (VVD), wethouder Van Zutphen uit Heerlen (SP) onder leiding van L1-verslaggever Jean van Hoof.

Hieronder de foto's en daaronder een samenvatting en vertaling van de aldaar gehouden toespraak van Valery Alzaga over het vakbondswezen.

.

.

.

De toespraak van Valery Alzaga, samengevat en vertaald door Irma Koopman:

Ik ben Valery Alzaga en ik werk voor de grootste vakbond in Amerika, de SEIU. De crisis heeft in Amerika hard toegeslagen. Vele jaren hebben we wrede vrije markt gehad en alles draaide alleen om winst. CEO's ontvingen obscene bedragen en de werknemers werden onderbetaald en hebben geen zorgverzekering. De vrije markt had de macht en arbeid kostte bijna niks. Zodra men winst gaat maken op zorg zal de zorg daaronder lijden. Als wij, de vakbonden, een grotere stem hadden dan konden er dingen verbeteren.

De crisis maakt duidelijk dat de vrije markt niet werkt. Arbeiders moeten zich uitspreken want, zoals altijd in crisis, zullen de werknemers, de arbeiders degenen zijn die de prijs betalen. Zij zullen de consequenties onder ogen moeten zien. Onze belastingen worden gebruikt om de machine van het liberalisme te redden. Een arbeidersbeweging die samenwerkt met andere sociale groeperingen kan deze crisis, hoe afschuwelijk ook, gebruiken om een verandering te bewerkstelligen. Om de verantwoordelijkheid bij de bedrijven en de overheid te leggen. De overheid doet immers ook aan uitbesteding en laat bedrijven concurreren. Laat het licht schijnen op de verantwoordelijkheid, het is tijd voor verandering!

We zijn blij dat Bush weg is, het is goed voor iedereen. Maar nu moeten we een verandering bewerkstelligen, samenwerken aan een nieuw systeem, een wereldwijd systeem. Dus jonge mensen overal: sluit je alsjeblieft aan bij een vakbeweging of een sociale groep.

U bent hier