h

SP stelt vragen over Belangstellingsregistratie Thuishulpen A

3 december 2008

SP stelt vragen over Belangstellingsregistratie Thuishulpen A

SP-raadslid Yolanda Claessens sprak vandaag in het Vragenuur van de Raad over de situatie van de Heerlense Thuishulpen A. Hun werkgever Meander, die de thuiszorg in Heerlen verricht, gaat bezuinigen.
Het College gaf te kennen dat er inderdaad een foute suggestie in de Belangstellingsregistratie zit. Thuishulpen A kunnen niet gedwongen worden voor minder loon te werken.

Yolanda Claessens sprak het volgende uit:

Meander heeft alle Thuishulpen A een Belangstellingsregistratieformulier toegestuurd, waarin zij kenbaar kunnen maken waar hun voorkeur naar uitgaat wat betreft hun functie. In een van de vragenonderdelen kan men echter alleen kiezen voor behoud van hun functie met:

lager loon of

meer uren tegen hetzelfde salaris (dus ook lager loon).

De optie: in dezelfde functie blijven werken met behoud van loon, ontbreekt!
Daarmee suggereert Meander dat dit niet mogelijk is. Oftewel: alleen tegen verslechtering van de arbeidsvoorwaarden. Men moet voor a.s. donderdag reageren. Veel mensen zouden op deze dwingende manier (er is geen keuze voor behoud van de functie met zelfde loon) op zogenaamde vrijwillige wijze kiezen voor lagere arbeidsvoorwaarden.

Het College heeft eerder aangegeven geen Maastrichtse toestanden te accepteren, maar uit het Belangstellingsregistratie concluderen wij dat mensen die in dezelfde functie willen blijven dat alleen met lagere arbeidsvoorwaarden kunnen doen.

Wethouder Van Zutphen is het ermee eens dat de vraagstelling suggestief is. Hij heeft in een gesprek met de heer Ruijters van de Raad van Bestuur van Meander aangegeven dat er steeds opnieuw ruimte lijkt te zitten tussen de afspraken, die Meander met de gemeente heeft gemaakt en de communicatie met de medewerkers. Het invullen van het formulier was overigens niet verplicht. De medewerkers, die het formulier hebben ingevuld en akkoord zijn gegaan met een lager loon of meer werken tegen hetzelfde salaris en daar bij nader inzien spijt van hebben, kunnen hierover contact opnemen met Meander.
Op dit moment heeft Meander 700 thuishulpen A in dienst en er zijn in de toekomst ongeveer 500 nodige. Door scholing en verplaatsing van de werkplek naar b.v. een andere gemeente, zou er in de toekomst zelfs sprake kunnen zijn van betere arbeidsvoorwaarden en een hoger loon.

U bent hier