h

Bad Banks, Bad Energy

22 januari 2009

Bad Banks, Bad Energy

Bos denkt over Bad Bank
Minister Wouter Bos van Financien houdt het voor mogelijk dat hij de besmette rommelkredieten van Nederlandse banken opkoopt en onderbrengt in een zogenaamde bad bank.

Een dergelijke oplossing voor de crisis in de financiele sector wordt al overwogen in een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannie en Belgie. ''We sluiten geen enkele oplossingsrichting uit om uit de problemen te komen. Dat geldt voor oplossingen als een 'bad bank', maar ook voor het nationaliseren van delen van het Nederlandse bankwezen, zei Bos woensdag in een debat in de Tweede Kamer over de toestand van de Nederlandse economie.
Bron: www.nu.nl

Bad bank, nationaliseren en het inzetten van vele miljarden euro's aan gemeenschapsgeld om de financiele sector weer op de been te krijgen. De economische gevolgen zijn inmiddels langzamerhand ook voelbaar. Van links tot rechts is men het erover eens: de afwezigheid van maatschappelijke invloed en controle heeft geleid tot de Crisis. Met bad banks als eventuele reddingsmiddelen. Een soort van quarantaine voor zieke financiele producten van banken.

Vreemd.... hmmmm.... als je dit allemaal weet.... zou je dan niet wat voorzichtiger moeten zijn met hetzelfde systeem van verdere vermarkting en privatisering van publieke diensten? Zou je niet simpelweg een les geleerd moeten hebben over de aanwezigheid van maatschappelijke invloed en controle op de belangrijkste 'publieke' sectoren?

Neuh hoor.... CDA gelooft er niet in, de grote woorden over de crisis waren eigenlijk alleen voor de show. En de Pvda: tja, die is weer eens hopeloos verdeeld. De mensen die er op het eerste oog niet over gaan, schreeuwen hard dat ze er niet over gaan, maar dat ze niet voor privatisering van de energiebedrijven zijn. En de PvdA'ers die vinden dat alleen zij er over gaan, vinden dat onzin. Oftewel:uitgerekend partijen als het CDA en de Pvda (maar ook: D'66, VVD, PVV en anderen) hebben kennelijk niets geleerd van de oorzaken van de crisis.

In plaats van achteraf een enorme brand met een tuinslangetje te willen blussen, zou het veel beter zijn nu echt een andere koers te zetten. Hoe groot de worst ook is die ons voorgehouden wordt, we weten nu wel beter! Stop de uitverkoop van publieke diensten!

Of zou de 1 of andere PvdA- of CDA-minister van Financien over enige jaren soms graag over Bad Energy willen spreken?

Ze zijn hartstikke NUTS!

U bent hier