Economische crisis: Extra maatregelen Heerlen
Economische crisis: Extra maatregelen Heerlen
Heerlen verstevigt aanpak in economische crisis
Extra maatregelen kosten geld. Sommige acties kunnen betaald worden uit bestaande budgetten. Voor een ander deel doet de gemeente een groter beroep op de reserve van het Werk-deel vanuit de Wet Werk en Bijstand. Ook zijn er maatregelen waarvoor partners als Arcus en UWV middelen vrijmaken. Verder is de gemeente in gesprek met de provincie om bij te dragen in de versnelde uitvoering van projecten en komt er geld beschikbaar vanuit de rijksoverheid om de gevolgen van de crisis het hoofd te bieden.
De wereldeconomie bevindt zich in crisis. Heerlen heeft daarom een inventarisatie gemaakt van de gevolgen van de crisis in Heerlen en de maatregelen die nodig zijn om deze gevolgen voor de Heerlense inwoners, bedrijven en instellingen zo veel mogelijk te beperken. Heerlen gaat de bestaande aanpak van een actieve bemiddeling naar werk en scholing, bestrijding van de jeugdwerkloosheid en het ondersteunen van ondernemers verstevigen. Ook wil Heerlen de economie aanjagen, onder meer door infrastructurele projecten versneld uit te voeren. Samen met Arcus College en UWV Werkbedrijf is een pakket van maatregelen samengesteld om werkzoekenden door scholing een betere kans op de arbeidsmarkt te bieden, jongeren niet buiten de boot te laten vallen en ondernemers te faciliteren. Het uitgangspunt daarbij is: meer en langer scholen n investeren in banen.
De aanpak van sociaal-economische problemen is niet nieuw voor Heerlen. Sinds de mijnsluiting heeft Heerlen te maken met een relatief hoge werkloosheid, veel arbeidsongeschikten en bijstandsgerechtigden en een laag opgeleide bevolking. De gemeente Heerlen sloot in de periode van economische vooruitgang de ogen niet voor deze problemen. Sterker nog, er is de afgelopen jaren hard gewerkt om problemen te verminderen en kansen te grijpen. Zo is er een unieke structuur gecreerd waar de verschillende betrokken partijen rondom vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samenwerken, een gezamenlijke visie ontwikkelen en de uitvoering op elkaar afstemmen. Deze intensieve samenwerking heeft geresulteerd in de oprichting van het Werkplein Parkstad Limburg, het grootste werkplein van Nederland. Ook is het aantal bijstandsuitkeringen de afgelopen tijd enorm gedaald en loopt Heerlen voorop met de aanpak van voortijdig schoolverlaters. Juiste scholing is daarbij het sleutelwoord. Om de gevolgen van de crisis het hoofd te bieden, wil Heerlen deze aanpak continueren en verstevigen.
Actieve bemiddeling
Om de kans op het krijgen van een structurele baan te vergroten krijgen werkzoekenden scholing en worden ze intensief begeleid. De komende jaren wil Heerlen, samen met de betrokken partners, extra maatregelen nemen. Het nieuwe Mobiliteitscentrum in Zuid-Limburg wordt afgestemd met het Werkplein/Leerwerkloket Zuid-Limburg. Daar worden mensen begeleid van werk naar werk, al dan niet via scholing. Om meer werknemers te scholen in sectoren waar de kans op werk groot is, worden tot 2012 4000 leer-werktrajecten gestart. Deze zogenaamde duale trajecten worden vooral ingezet bij mensen die bedreigd worden met werkloosheid en jongeren zonder een diploma. Om de kans op werk te vergroten zijn ook stage- en werkervaringsplaatsen van essentieel belang. In de techniek worden in het programma License to Operate tot en met 2012 800 werkzoekenden om- of bijgeschoold voor een baan in deze sector. De gemeente Heerlen neemt ook haar verantwoordelijkheid door zelf minstens 50 extra werkervarings- en stageplekken binnen de gemeentelijke organisatie in te vullen. Ook zullen Heerlen, Arcus en UWV een dringende oproep doen aan bedrijven en organisaties in de regio en collega-gemeenten om ook werkervarings- en stageplekken aan te bieden. Om maatschappelijke participatie te bevorderen gaat Heerlen het project Baanbrekend Werk uitbreiden van 50 naar 80 plekken. In dit project worden werkzoekenden ingezet bij activiteiten die dienstbaar zijn aan de Heerlense buurten. De nieuwe plekken richten zich op ondersteuning van mantelzorgers, buurthulp en energieprojecten.
Bestrijding jeugdwerkloosheid
Jongeren zijn extra kwetsbaar in deze crisisperiode. Enerzijds doordat organisaties vaak het principe laatst binnen, eerst buiten toepassen en anderzijds omdat het einde van het schooljaar nadert waardoor veel jongeren, al dan niet met een diploma op zak, geen baan kunnen vinden. Daarom komt de gemeente samen met Arcus en UWV Werkbedrijf met een pakket aan extra maatregelen. Arcus wil jongeren die dit schooljaar hun MBO-opleiding afronden een verkorte tweede opleiding aanbieden die goed aansluit bij de werkgeversbehoefte. Ook worden jongeren gestimuleerd om naar het HBO door te stromen, onder meer door schakel- en doorstroomprogrammas aan te bieden die een naadloze overstap mogelijk maken. De onderwijsinstellingen gaan een speciale aanpak opstellen om jongeren met alleen een HAVO-diploma en uitvallers uit het MBO of HBO aanvullend te scholen zodat ze meer kansen op de arbeidsmarkt krijgen. Werkende jongeren zonder diploma of jongeren die werkloos dreigen te raken door het aflopen van hun jaarcontract worden getraceerd en krijgen aanvullende scholing aangeboden, zodat ze meer kans hebben bij hun werkgever te kunnen blijven. Tot slot gaat Heerlen bij bouw- en sloopprojecten vastleggen dat Heerlense jongeren werkervaring kunnen opdoen bij bedrijven die de projecten gaan uitvoeren.
Ondersteunen ondernemers
De ondernemers die te maken krijgen met de gevolgen van de economische crisis krijgen ook extra aandacht. Zo kunnen (startende) ondernemers een microkrediet van maximaal 25.000.- aanvragen. Nu is dat nog een pilot, maar bij een positieve evaluatie eind dit jaar, wordt dit een vast onderdeel van het dienstenpakket voor ondernemers. Ook is de gemeente met partners aan de slag om een Investeringsfonds Nieuwe Energie en een startersfonds in het leven te roepen van waaruit innovatieve ideen gefinancierd kunnen worden. Tot slot wil de gemeente de eigen dienstverlening versterken om bedrijven en organisaties voor Heerlen te behouden en nieuwe bedrijven aan te trekken en worden de komende periode 40 regels en procedures voor ondernemers afgeschaft.
Aanjagen economie
Heerlen wil een aantal belangrijke projecten versneld uitvoeren om een bijdrage te leveren aan de werkgelegenheid en economische versterking. Zo heeft Heerlen projecten die versneld uitgevoerd kunnen worden, maar waarvoor de financiering nog niet rond is, bij de provincie voorgedragen om in de ontbrekende financiering bij te dragen. Verder zet Heerlen in op de lobby voor Heerlense organisaties. Een goed voorbeeld is de lobby naar de rijksoverheid om de problemen met de kredietverlening voor de nieuwbouwplannen van het Atrium MC onder de aandacht te brengen. Heerlen verhoogt ook de inspanningen om het cluster Nieuwe Energie op Avantis verder vorm te geven. Zo is er een plan ontwikkeld om een productielijn bij Solland Solar die niet gebruikt wordt door de werktijdverkorting, in te zetten voor scholing van personeel. Het mes snijdt aan twee kanten: de productielijn staat niet stil en bestaand en potentieel nieuw personeel wordt geschoold.
Financin
Extra maatregelen kosten geld. Sommige acties kunnen betaald worden uit bestaande budgetten. Voor een ander deel doet de gemeente een groter beroep op de reserve van het Werk-deel vanuit de Wet Werk en Bijstand. Ook zijn er maatregelen waarvoor partners als Arcus en UWV middelen vrijmaken. Verder is de gemeente in gesprek met de provincie om bij te dragen in de versnelde uitvoering van projecten en komt er geld beschikbaar vanuit de rijksoverheid om de gevolgen van de crisis het hoofd te bieden.
Bron: www.heerlen.nl
- Zie ook:
- Algemeen