Heerlen en de Crisis
Heerlen en de Crisis
Laten we in Heerlen proberen zoveel mogelijk de sturende en aanwezige overheid verankeren. Weg met de terugtrekkende overheid, leve een krachtige en democratische publieke zaak!Laten we voorkomen dat we niet nog eens over 10, 20 of 50 jaar met een nieuwe crisis kampen omdat we niets geleerd hebben.Dat oude-nieuwe besef is misschien nog wel het allerbelangrijkst van allemaal.
En daarin kan ookHeerlen een rol spelen.
Heerlen ontkomt niet aan de economische Crisis. De gemeente neemt extra maatregelen. Over het Actieplan Economische Crisis discussieerde de raadscommissie Economische Structuur donderdagavond ruim 3,5 uur. De SP toonde zich tevreden over de maatregelen die de gemeente wil versnellen en extra invoeren. De SP pleitte verder voor een definitieve cultuur-verandering. Ook vroeg de SP zich af wanneer de bulkend rijke Provincie eindelijk de regio Parkstad wat wind in de rug verschaft. Niet lullen, maar doen!
De bijdrage van de SP:
Grote woorden enige tijd geleden. Ik leg u kort 3 citaten voor.
1) En grote roofpartij van het fundamentalistische kapitalisme en
2) Deze vorm van kapitalisme is, een einde aan een systeem gebaseerd op hebzucht, onverantwoorde risicos en perverse beloningen.
En de derde:
3) Het choqueert me dat mijn ideologie, mijn wereldopvatting niet werkt. Het choqueert me omdat ik veertig jaar of meer dacht dat ik aanzienlijk bewijs had dat het juist buitengewoon goed werkte
Je zou bijna denken dat deze citaten gekopieerd zijn uit linkse activistenbladen.
Maar niets is minder waar: respectievelijk CDAer en WereldbankierHerman Wijffels, PvdA-Minister van Financin Wouter Bos en als nota bene- de goeroe van de vrije markt- Alan Greenspan stelt dat zijn ideologie niet werkt- dan weet je dat er iets goed mis is.
Grote woorden over het systeem van degenen die dat systeem bouwden of in stand hielden. Die grote woorden transformeerden in de afgelopen maanden echter inverwijten aan de zogeheten grote graaiers aan de top.En natuurlijk, voorzitter, de graaiers aan de top. De verantwoordelijken die zich onverantwoordelijk gedragen, gaven de spreekwoordelijkegigantische sloophamer een zetje, maar dat die sloophamer op grote delen van de wereld al destructief was en bovendien op enig moment los zou gaan over de hele wereld, dt lag cht niet aan die graaiers. Dt lag en ligt aan het systeem. Een systeem van tanende publieke invloed, tanende publieke controle en tanend publiek eigendom. Dt systeem van snelle winst boven duurzaamheid, van meer boven beter, van
Een systeem dat globaal, landelijk en lokaal natuurlijk de afgelopen 30 jaar stevig geworteld is. De privatiseringsgolven uit de jaren 80 en 90- onder het mom de markt regelt het allemaal wel- leidden tot een uitverkoop van de publieke zaak.
En tja. Dan moet je eigenlijk niet raar opkijken als diezelfde publieke zaak niet als publieke zaak wordt behandeld door de nieuwe niet-publieke eigenaren.
Voorzitter, het is het systeem van een volledig gebrek aan publieke controle die leidt tot de crisis die wij nu hier merken, maar waarvan grote delen van de wereld en ongeveer de helft van de mensheid al decennia lang de gevolgen ondervindt.
Tja en wat kun je dan precies als Heerlen.. Gaat in Heerlen dan de revolutie ontstaan. Gaan wij dat systeem omverwerpen? Was het maar waar, voorzitter. Helaas, de enige realistische conclusie kan zijn dat de Heelesje Wink helaas niet zo heel ver voelbaar is.
Maar wat we kunnen, meten we ook zeker nu doen. En meer dan dat.
Het College heeft een aantal zeer goede en concrete voorstellen. Het College probeert te blussen waar zij blussen kan. En het College bouwt waar zij bouwen kan. En dt is goed. Een groot compliment dat er gekozen wordt voor jongeren. ls we willen bouwen, dan zijn jongeren essentieel. Het is verder ook zr goed dat het College ng meer maatregelen treft om de zwaksten te ondersteunen. Het versoepelen van regels voor bijvoorbeeld zelfstandigen zonder personeel kan op steun van de SP rekenen.
Wij zouden het College ook nog willen wijzen op haar voorbeeldfunctie als opdrachtgever. Heerlen dient het voorbeeld te geven op het vlak van aanbestedingen van externen. Van beveiliging tot catering, van schoonmaak tot groenvorziening.. Juist in een tijd van crisis zal er door opdrachtgevers meer dan ooit gekozen worden voor het loslaten van kwaliteitseisen.De extreme uitwassen van marktwerking doen zich voorin die verhoudingen. Bedrijven die zich gedwongen voelenom ver beneden de prijs inte schrijven die bijvoorbeeld nodig isom de cao na te leven.Voor de laagste bieder in plaats van de beste bieder.Het is juist nu de tijd om als gemeente te voorkomen dat bedrijven over de ruggen van personeel en ten koste van kwaliteit belangrijke sociale voorwaarden loslaten.
De gemeente heeft een redelijk grote vrijheid bij het stellen van sociale voorwaarden aan opdrachtnemers. Van het invullen van lege plekken door langdurig werklozen of SWers. Van de aanwezigheid van een cao tot de naleving ervan. Van ziekteverzuim als indicatie van sociaal beleid van een bedrijf tot een verplichting van taalonderwijs.
De gemeente doet al het een ander op dit vlak, maar dit kan nog veel beter. Ik wijs u graag op de Best Values - een rapport van internationale vakbonden met logische voorwaarden- in sectoren als de beveiliging en schoonmaak.
Nu is de tijd om voor kwaliteit en duurzaamheid te kiezen. Nu is de tijd om mensen aan vooral de onderkant van de arbeidsmarkt sterker te maken in plaats van zwakker. Geef het goede voorbeeld, is onze boodschap!
Tot slot:
Alhoewel ik absoluut geen poster boven mijn bed heb hangen van Keynes, is hij op dit moment wel het minst slechte alternatief. Geld moet rollen als het moeilijk gaat. Niet lullen, maar doen!Het is goed dat Heerlen veel wil doen. Dat moet ook, want wij wonen in de Provincie die het hardst getroffen wordt en de regio die van erg ver moet komen. Heerlen toont dat het zlf aan de slag wil en duidelijke visie heeft. Van Maankwartier tot Nieuwe Energie, van Atrium tot de gevolgen van de vergrijzing voor de Volkshuisvesting. Heerlen en Parkstad zijn in vele opzichten voorlopers. Het is nu echt de hoogste tijd dat Heerlen en Parkstad eindelijk eens wat wind in de rug krijgt. De belachelijk rijke Provincie mag nu onderhand wel eens een greep in de buidel doen. Ik geloof dat de heer Frissen in elk geval nog ergens zon 7 miljoen euro heeft liggen. Die mag hijmt of zondertoezegging naar Parkstad brengen
Datzelfde geldt voor het Rijk. De banken zijn met miljarden gered, nu de banen en de mensen nog.
Tot slot:Laten we in Heerlen proberen zoveel mogelijk de sturende en aanwezige overheid verankeren. Weg met de terugtrekkende overheid, leve een krachtige en democratische publieke zaak!Laten we voorkomen dat we niet nog eens over 10, 20 of 50 jaar met een nieuwe crisis kampen omdat we niets geleerd hebben.Dat oude-nieuwe besef is misschien nog wel het allerbelangrijkst van allemaal.
En daarin kan ookHeerlen een rol spelen.
- Zie ook:
- Algemeen