h

Hoeveel kosten idealen?

30 augustus 2009

Hoeveel kosten idealen?

Zo nu en dan roept een PvdA'er nog eens iets dat lijkt op het bestaan van idealisme binnen de partij. En, ach, dat zou een SP'er goed in de oren moeten klinken. Deze keer niet zomaar een PvdA'er, maar nota bene Lilianne Ploumen, de onzichtbare voorzitter waarvan nog altijd iedereen zich afvraagt hoe ze ooit de strijd vande enige-prominente-PvdA'er-met-een-duidelijk-profiel,Jan Pronk, heeft kunnen winnen. Ploumen spreekt stoeretaal richting de Old-Boys van de partij: je weet wel, de carrierejagers die vinden dat 3 ton verdienen in de (semi-) publieke sector gn enkel probleem is- n gemakkelijk samengaat met sociaal-democratische idealen. Ploumen stelt dat partijgenoten die meer dan de Balkenendenorm verdienen in de (semi-)publieke sector geen kans meer zullen maken op een carriere binnen de partij (lees: lid van het kabinet). Die mensen delen dan immers "niet duidelijk de normen van soberheid en dienstbaarheid". Mooie woorden van Ploumen...... maar wat zijn ze waard?

Laten we er voor het gemak eens vanuit gaan dat Ploumen het serieus meent, is dat ook meteen haar probleem. Binnen de huidige PvdA- de bestuurderspartij die het neo-liberalisme aanhing en nog altijd niet afgewezen heeft, en waarin sociaal-liberalen als Bos en Timmermans de dienst uitmaken, is geen plaats voor zelfreflectie van partijgenoten die het 'gemaakt' hebben. De wat-denkt-die-simpele-trut-wel- reacties stroomden al snel binnen:"Ik hoor het wel als ik afscheid van de partij moet nemen" reageert oud-ziekenhuisdirecteur en oud-staatssecretaris Hans Simons. "De partij zou er goed aan doen wat meer trots te zijn op leden die nog zulke omvangrijke enlastige functies willen verrichten in het hybride gebied tussen het publieke en private domein." zegt ziekenhuisdirecteur en ber-Balkenendenorm-verdiener Dirk Jan Verbeek.

Ook CDA'er mengen zich in de discussie. CDA- en onderwijsbestuurder Piet Boekhoud vreest dat 'partijen een deel van hun kader kwijtraken als zij leden zouden gaan royeren die boven de Balkenendenorm zitten".

Van CDA'ers wisten we dat, van PvdA'ers inmiddels ook. Lilianne Ploumen deed een poging. Voor de bhne? Naef? Een media-momentje?
Conclusie: Hoe Ploumen het ook bedoeld heeft,bestuurders die zichzelf verheven voelen boven het 'plebs' maken de dienst uit en trekken zich geen moer aan van de idealen van hun partij. De achilleshiel van dePvdA is haar bestuurderskorps......
Hoe het ook zij, het is te hopen dat er nog echte sociaal-democraten zijn die de PvdA heroveren op de sociaal-liberale yuppen. Dat isnoodzakelijkom serieuze linkse samenwerkingin Nederland een kans te bieden.

Als dat niet lukt, zit erdefinitief nog maar 1 ding op voor sociaaldemocraten-met-idealen.

UPDATE:hier de lijstCDA/PvdA-baantjesjagers met bijbehorende smoesjes

U bent hier