h

Vienna Connection - deel 3

26 oktober 2009

Vienna Connection - deel 3

Een tijdlang waren Paul en Jennifer onderdeel van de actieve harde kern van de Heerlense SP. Tot zij besloten hun geluk te gaan beproeven in Wenen en daar hun studies voort te zetten. Vanuit de Oostenrijkse hoofdstad doen zij nu beurtelings verslag van hun belevenissenthe Vienna Connection!

Grssgott Heerlen!

Voor ons is dan nu ook eindelijk het echte (studenten)leven begonnen! Paul mocht een weekje eerder aan de bak, verschil moet er zijn natuurlijk! Maar na vijf maanden vakantie werd het dan ook voor mij tijd om weer braaf in de schoolbankjes te gaan zitten. Natuurlijk zijn er veel verschillen ten opzichte van de universiteiten in Nederland. Het grootste verschil is dat studeren hier bijna gratis is! In Nederland kost n jaar studeren bijna 1600,-. Hier in Wenen betalen we 16,80 per half jaar, dus per jaar 33,60! Ongelooflijk toch?! Voorwaarde hierbij is wel dat een studie van 2 jaar maximaal binnen 3 jaar gehaald wordt. Mocht dit niet lukken, moet men voor de volgende semesters 380,- betalen. Nog steeds een redelijke prijs lijkt me.

Deze week beheerst een bezetting van de universiteit Wenen het nieuws hier. Studenten hebben namelijk het Audimax bezet, de grootste collegezaal van Oostenrijk. Ze vinden dat studeren gratis en voor iedereen toegankelijk moet zijn. Het numerus clausus systeem moet dus afgeschaft worden.

De grap is, dat er eigenlijk vrijdag een intake toets voor psychologie had moeten plaatsvinden in het Audimax, en dat deze dus verlegd moest worden naar andere collegezalen. De kosten lopen ondertussen al op tot meer dan 100.000 euro, zo schrijft de Wiener Zeitung. Deze kosten komen vooral voort uit extra beveiligingskosten, extra reinigingsdiensten, maar ook uit vandalisme. Tijdens een feestje vrijdagavond werd zelf het brandalarm geactiveerd. De organisatie wijst er echter steeds weer op dat de bezetting geen groot feest is, en dat er voorzichtig met de eigendommen van de universiteit wordt omgegaan. Ondertussen gaat de bezetting gewoon door, en is zelfs door studenten op andere universiteiten, bijvoorbeeld in Graz, overgenomen.


De universiteit hier in Wenen is overigens de oudste Duitstalige universiteit van de wereld, opgericht in 1365 door Rudolf IV van Oostenrijk. Tevens is het ook de grootste universiteit, met meer dan 70.000 studenten en 130 verschillende studierichtingen. De universiteit heeft heel wat bekende mensen, o.a. Siegmund Freud, en zelfs Nobelprijswinnaars in haar schoolbanken gehad. De laatste van in totaal 9 Nobelprijswinnaars was Friedrich August von Hayek, die in 1974 de Nobelprijs voor de Economie ontving. Het hoofdgebouw is trouwens prachtig, zoals op onderstaande foto te zien is. De meeste toeristen zullen hier niet snel komen, aangezien het natuurlijk niet een van de bekendste attracties van de stad is. Heel jammer, want het hoofdgebouw is zeker weten een bezoekje waard!

Momenteel volg ik hier 4 vakken voor in totaal 36 ECTS. Aangezien ik de vakken zelf heb mogen kiezen, heb ik natuurlijk alleen de leuke vakken genomen! Een vak gaat bijvoorbeeld over Gewerkschaften, dus vakbonden, en hun politieke binding. Erg interessant! En misschien kan ik zelfs een essay schrijven over Nederlandse vakbonden! Een ander vak dat ik volg heeft de naam Die (sozialistische) Stadt als politische Utopie. Dit vak gaat over stedenplanning (op bouwkundig vlak), en hoe daardoor samenlevingen, en dus ook de mens, geconstrueerd kunnen worden. Ben erg benieuwd wat het komende half jaar allemaal te bieden gaat hebben! Ook voor een cursus Marx of een socialistische workshop kunnen studenten hier terecht, zoals zichtbaar is op de fotos!

We hebben hier natuurlijk ook met veel interesse de aftrap van 65blijft65 gevolgd! Een hartstikke goede actie! Jammer dat we er zelf niet bij aanwezig konden zijn, want dit zijn natuurlijk de dingen waarvoor we het als SPers doen. Actie voeren en de straat op, dit kabinet kan er van op aan dat we ook bij de volgende misstap weer de straat op te gaan.

Ook het debacle rondom DSB bank is ons hier niet ontgaan. Ongelooflijk hoe de heer Scheringa ervan uit gaat dat de Nederlandse staat wel even inspringt. Erger nog, de overheid is nu de schuldige aan het faillissement zijn bank. Misschien had hij zelf wat minder op de tribune van AZ moeten zitten of zich minder moeten bezighouden met de bouw van zijn privmuseum, en wat meer moeten bijhouden wat zijn medewerkers zo allemaal doen. Tja, dat is wellicht iets teveel gevraagd...

Oja, nog kort wat voor de insiders: Jamaique van Damme is hier natuurlijk totaal out! Onder andere ook, omdat de HUMO fotos van van Damme totaal niet kunnen tippen aan de kalenderfotos 2009 van Stefan Maierhofer :P

Servus!
Jennifer

U bent hier