h

Vienna Connection deel 5

29 december 2009

Vienna Connection deel 5

Een tijdlang waren Paul en Jennifer onderdeel van de actieve harde kern van de Heerlense SP. Tot zij besloten hun geluk te gaan beproeven in Wenen en daar hun studies voort te zetten. Vanuit de Oostenrijkse hoofdstad doen zij nu beurtelings verslag van hun belevenissenthe Vienna Connection!

Servus Heerlen!

Door de feestdagen is de ViennaConnection deze keer iets later! Want ook hier blijven we niet verschoond van kerstdrukte! De mensen hier hebben zich door de crisis niet laten weerhouden om massas cadeaus te kopen; bijna net zoveel als vorig jaar. De winkels draaien hier een miljardenomzet, de grootste winkelstraat werd hier in de weken voor kerst ieder weekend autovrij gemaakt!

Gelukkig zijn wij tijdig begonnen met de kerstinkopen, en hebben dus de drukte kunnen mijden, en in plaats daarvan rustig een Glhwein op de talloze kerstmarkten kunnen drinken. Daarvan is trouwens de n nog mooier dan de ander, zoals jullie op de fotos kunnen zien!

Oud op nieuw wordt hier trouwens ook groots gevierd. Het hele centrum wordt afgezet, en overal is iets anders te beleven. Op de Rathausplatz staat vanaf 14:00 s middags een groot podium, waarop tot 2:00 allerlei (cover)bands optreden. Op een andere locatie worden vanaf 14:00 Walzercursussen aangeboden (Ben!!!). Eens kijken of ik Paul zover kan krijgen :D. Verder is er op elke locatie wel een ander thema, waaronder bijvoorbeeld Discofeever, ItaloPop of LatinDisco. En natuurlijk niet te vergeten is de grote CountDown, met een spectaculair vuurwerk! De stad Wenen verwacht dat er meer dan 100.000 mensen uit binnen- en buitenland op de been zullen zijn die avond. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat worden!

Ik ben sowieso eens benieuwd wat 2010 ons gaat brengen! Ik las enkele dagen geleden dat de VVD de op n na grootste partij van Nederland zou worden op dit moment.... Wat is er aan de hand in Nederland?? Ook D66 staat weer eens hoog in de peilingen. Vreemd toch, dat D66 het in de oppositie altijd goed doet in de peilingen, terwijl het bij mensen bekend is hoe onbetrouwbaar de partij als coalitiepartij is. Laten we hopen dat de rechtse trend niet doorzet tot aan de gemeenteraadsverkiezingen! Maar ik ben ervan overtuigd dat de SP weer een super campagne op de been zal zetten, en dat we de Heerlenaren ervan kunnen overtuigen dat de SP de beste keuze voor de stad is!

Nog even een laatste update wat betreft de studentenbezetting hier. Het Audimax, de grootste collegezaal van Oostenrijk, is inmiddels door de politie ontruimd. Vlak voor kerst vond de universiteit het wel genoeg geweest. Aangezien de studenten weigerden uit eigen beweging de collegezaal te verlaten moest de politie eraan te pas komen. Tijdens de ontruiming werden 15 studenten en ongeveer 80 daklozen de collegezaal uitgezet. Daarmee werden na 8 weken de protesten beindigd. Het was echter alles behalve nutteloos. Door de bezetting werd heel Oostenrijk, en dus ook de politiek, op de problemen van studenten geattendeerd. Ik hoorde op de radio een goede analyse: een professor vertelde dat Oostenrijkers in het algemeen niet veel respect voor hun eigen intellectuele elite hebben, hoewel deze jongeren toch ook de toekomst van het land zijn. Hopen we dat men nu ook hier het belang van jongeren hoger op de (politieke)agenda plaatst.

Ik wens iedereen tot slot een heel gelukkig en gezond 2010 toe, en wellicht zien we elkaar volgend jaar weer!

Bis bald,
Jennifer

PS:
Op de fotos zien jullie overigens nog enkele leuke bezienswaardigheden: Schloss Schnbrunn in kerstsfeer,
een ijzig kiekje uit het grote park Augarten en het graf van Falco op het beroemde Zentralfriedhof.

U bent hier