h

Week van Ben

20 januari 2010

Week van Ben

Ben Tarici, beheerder van het Heerlense SP-huis, vertelt in een wekelijkse bijdrage wat er zoal op het SP-huis gebeurde.

Afgelopen woensdag ben ik naar Den Bosch geweest, daar was een bijeenkomst van schoonmaakbedrijven in de Brabant-Hallen. FNV-bondgenoten had in de zaal waar de schoonmaakbedrijven gezellig bij elkaar waren een leuke actie gehouden.

Het was een onverwachte actie natuurlijk, maar het was goed opgezet: een actie met kruimeldieven! Dat wil zeggen: 30 schoonmakers met een soort handstofzuigers waarmee je kruimels kunt opzuigen. De schoonmakers waren verspreid onder vertegenwoordigers van schoonmaakbedrijven. Ze hadden allemaal, waaronder ik, de kruimeldief in een tas verborgen.

In de zaal was het zeer druk en op een teken van n van de schoonmakers haalden we allemaal die de kruimeldieven uit de tas en staken die in de lucht. Toen begonnen wij de schoonmaak-kruimeldieven, de schoonmaakbazen, hun kruimels van hun pak of mantelpakje af te zuigen. De verrassing, de verbazing en de hilariteit was groot, dat hadden ze niet verwacht! De cameras en fotograven sprongen er gelijk op in.

Het was prachtig! Hiermee gaven de schoonmakers aan dat de schoonmaakbedrijven (en dus de schoonmakers) van de opdrachtgevers, zoals Nedtrain, een lage prijs, kruimels ontvangen. De concurrentie onder de schoonmaakbedrijven is moordend, zodat zij bijna
elke prijs accepteren om een ander schoonmaakbedrijf voor te zijn en dat gaat allemaal ten koste van de schoonmakers. Die moeten harder werken met minder mensen, en dat terwijl de CAO voor de schoonmakers vaak niet wordt nageleefd.

Er werd nog een vlammende toespraak gehouden door Judy, een van de schoonmaaksters terwijl wij een groot spandoek onthulden waar vlammende actievoerders op staan, met de vuist omhoog.

Met stilzitten en bang zijn kom je nergens, dat is een waarheid als een koe.

Vaak hoor je mensen zeggen, dat actie niet helpt, dat is vaak om hun eigen passiviteit goed te praten.

Zeker, het is niet gemakkelijk, het gaat met kleine stappen maar samen sta je sterk, daarvan zouden meer mensen zich bewust moeten zijn.

Ik ben erg trots dat ik bij deze actie mocht zijn en kon en kan meedoen met de schoonmakers.

Intussen is de klucht rond het Irak-rapport is schandalig. Nederland was een van the willing tijdens de vreselijke oorlog in Irak, onder aanvoering van Balkenende, en komt nu weg met die oplichting. Over de olie, n van de echte redenen, is Amerika nu de baas.

Als Bush een hoepel bij Balkenende voorhield, en tegen Balkenende, zegt dat ie erdoor moest springen, dan deed onze premier dat. Dan keft dat hondje Balkenende ook nog uit dankbaarheid.

En dan de PvdA, die heeft weer de bekende draai gemaakt.

Met vriendelijke groet, Ben Tarici

U bent hier